Mainos

Kalliolämmön suosio kasvaa

Ruotsissa yleinen kalliolämmitys valtaa alaa myös Suomessa.

Ruotsissa jo seitsemänkymmentä prosenttia uusista rakennuksista lämpiää kalliolämmön avulla. Meillä kalliolämmön hyödyntäminen on vielä vähäistä, mutta ruotsinkielisillä rannikkoalueilla useat taloudet ja teollisuushallit ottavat jo lämpöenergiansa maan uumenista.

Kalliolämmitys perustuu siihen tosiasiaan, että kallioon varastoituu paljon energiaa. Se voidaan hyödyntää upottamalla syvälle kallioperään lämmönkeruuputkistoja, kertoo Kenneth Nordström KS-Geokonsult Oy:sta.

- Se on oikeastaan kuin aurinkoenergiaa, mikä sitten magasinoi kallioperään ja siitä otetaan sitä sitten pois, eli se on periaatteessa ilmaista energiaa.

Kalliolämmityksen asennuskulut liikkuvat kymppitonnin tienoilla per omakotitalo, mutta lämmitys sinänsä on edullista, kun kolme neljäsosaa energiasta on ilmaista. Karkeasti arvioiden sähkö- tai öljylämmitteisen talon lämmityskulut putoavat neljännekseen.

Ruotsissa valtio alkoi suosia kalliolämpöä jo seitsemänkymmenluvulla energiakriisin aikaan, nyt jo kaksi kolmannesta uusista rakennuksista lämpiää naapurissa kalliosta otettavalla energialla.

Viime vuonna Ruotsissa valmistui 50 000 kalliolämmitteistä rakennusta, Suomessa puhutaan vasta tuhansista kiinteistöistä rohkeimpien arvioiden mukaan Ruotsissa kalliolämpö korvaa jo kolmen ydinvoimalan tuottaman energian, mutta Suomessa energiamuoto on tuttu lähinnä ruotsinkielisellä rannikkoalueella - vaikka perustamiskulut ja -olot ovat yhtä hyvät kuin naapurimaassa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 19.02.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.