Mainos

Kalliit viisumit ja liikennevakuutus vähentäneet bensarallia Venäjälle

Kallis viisumi ja pakollinen liikennevakuutus ovat vähentäneet bensarallia Venäjälle. Itäbensaa kannattaa hakea enää niiden, joilla polttoaineen kulutus on suuri. Bensarallin laantumisesta hyötyvät ennen muuta itärajan huoltoasemayrittäjät.

Mitä bensa maksaa?

Muun muassa lappeenrantalaisilla huoltoasemilla bensiinin myynti on elpynyt selvästi sitten bensarallin hurjimpien vuosien.

- 90-luvun puolivälin jälkeen puolet bensiinikaupasta eli viitisenkymmentä prosenttia hävitettiin tältä alueelta ja nyt ollaan varmaan siellä 20-25 %:n luokkaa, että edelleen tämä rajakauppa näkyy, kertoo lappeenrantalainen kauppias Jukka Tuuliainen. Tankkaajien määrä on kasvanut etenkin kuluneena kesänä.

- Nyt on kauppa lisääntynyt Suomen puolella ja tää on varmaan tää viisumi- ja vakuutusasia vaikuttanut siihen, että ihmiset ei käy niin paljon enää siellä rajan takana, sanoo Tuuliainen.

Venäjä ryhtyi elokuussa vaatimaan kaikilta maahan tulijoilta pakollisen liikennevakuutuksen. Lisäkustannus vaikutti heti esimerkiksi Imatran bensaralliin.

- Sillon, kun tää tuli, niin se oli hetkellinen notkahdus, se oli parikyt prosenttia, mutta viime viikon jälkeen enää ollaan 4,5 %:ssa ja pikkuhiljaa se normalisoituu, arvelee tullimestari Kimmo Lakka Imatran tullista.

Optimismia himmentää kuitenkin se, että viime viikolla Venäjä ilmoitti korottavansa viisumien hintoja ja pidentävänsä niiden käsittelyaikoja. Vuoden viisumia on tähänkin saakka odoteltu pitkään, noin kuusi viikkoa tai pidempäään. Bensan hakijan viisumi- ja vakuutusmaksut ovat noin 450 euroa vuodessa. Satsaus kannattaa, mikäli Venäjällä piipahtaa kerran, pari viikossa.

- Kyllä se kannattaa, täys tankki ja toi kanisteri, kun tuo lisäbensaa, sit tupakkakartongin tuo ja muutaman levyn jos tuop siinä, kyllä se huomattavasti edullisemmaksi käyp ku Suomen hintatasolla, laskee imatralainen Jouni Könönen.

- Kaks autoo kun on, niin se menee se 60 litraa kevyesti viikossa bensaa ja se on aika iso erotus siinä hinnassa, lisää imatralainen Arto Pulliainen.

Rajan takana bensalitra maksaa 36 sentistä 42 senttiin. Edes halpa hinta ei houkuta kaikkia tankkaamaan itäbensaa.

Lappeenrantalainen taksinkuljettaja Taisto Hovi käy Viipurissa kyydissä.

-Mutta en tankkaa siellä. En mä viitsi mennä semmoselle huoltoasemalle, mitkä ovat lukossa, Hovi perustelee.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 19.10.2003)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja