Mainos

Kalliit huumetestit eivät kiinnosta kuntia

Työntekijöiden huumetestaus ei ole saavuttanut suurta suosiota kunnissa. Tällä hetkellä vain Helsinki testaa työpaikkaa hakevia henkilöitä, ja testien aloittamista suunnitellaan muutamassa sairaanhoitopiirissä. Huumetestauksen esteenä on useasti rahapula.

Kunnilla on lain mukaan ollut mahdollisuus testata työntekijöitä nyt vuoden ajan. Kuitenkin vain Helsingissä työnhakijoiden huumetestaus on arkipäivää. Kesästä lähtien testejä on tehty Helsingissä runsaat 300. Huumeista tai lääkeaineista on kärähtänyt 15 työnhakijaa - myös testistä kieltäytymisiä on ollut. Eniten testejä on tehty lastenhoidon, terveydenhuollon ja pelastuslaitoksen työtehtäviin hakeutuville.

- Harjoittamamme yleisehkäisevä politiikka on varmasti viesti nimenomaan nuorille, jotka joutuvat huumetarjonnan kohteeksi, kertoo Helsingin kaupungin työterveysjohtaja Juha Liira.

Huumetesti maksaa paristakymmenestä eurosta ylöspäin. Kunnallisessa työmarkkinalaitoksessa arvioidaan, että kustannuskysymys onkin yksi merkittävimmistä syistä, miksi kunnat eivät ole aloittaneet huumetestausta.

- Joissakin suurissa sairaanhoitopiireissä asiaa valmistellaan, mutta on katsottu, että se on kallis ja iso operaatio. Operaatiossa on paljon yksityiskohtaisia säännöksiä, jotka vaativat perusteellisen valmistelun. Täytyy myöskin muistaa, etteivät huumetestit ole ilmaisia, sanoo Kunnallisen työmarkkinalaitoksen neuvottelupäällikkö Heikki Saipio.

Helsingin kaupungin työterveysjohtajan Juha Liiran mielestä kunnissa tulisi huumetilanteen lisäksi kiinnittää aiempaa enemmän huomiota myös alkoholiongelmaan. Ainakin Helsingissä alkoholihaittojen lisääntymisestä aivan viime aikoina on merkkejä.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 06.11.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.