Mainos

Kallasvuon kausi ei sujunut onnellisesti

Toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuon kausi Nokian peräsimessä ei sujunut onnellisissa merkeissä. Matkapuhelinalan suurin, kaunein ja innovatiivisin yritys on taantunut hieman nukkavierun oloiseksi kännykkävalmistajaksi, joka ei enää aja markkinoita eteenpäin, vaan joutuu seurailemaan muita.

Halpoja puhelimia Nokia on hallinnut Kallasvuon kaudella kuten ennenkin ylivoimaisen tuotanto- ja jakelukoneistonsa ansiosta.

Halpapuhelimissa katteet jäävät kuitenkin pieniksi. Huimat liikevoittoprosentit ovat supistuneet tavallisen yhtiön tasolle. Jopa tappiollisia vuosineljänneksiä on nähty. Verkkoyhtiö Nokia Siemens on painanut raskaana taakkana. Suhdanteetkaan eivät ole aina suosineet.

Osakekurssi on pudonnut murto-osaan yhtiön suuruuden päivistä.

Moni hanke pettänyt

Nokia on toki suurin kalliimpien älypuhelinten valmistaja, mutta innostava, huippuvoittoja keräävä kärkituote on puuttunut vuosien ajan. Esimerkiksi Applen muotiin nostamien kosketusnäytöllisten puhelimien kanssa Nokialla on ollut suuria vaikeuksia. Suuret odotukset kohdistuvat Nokian parhaillaan lanseerattavaan N8-uutuusmalliin, jonka onnistumista moni pitää kohtalon kysymyksenä koko yritykselle.

Eniten on kuitenkin pettänyt Kallasvuon suurin hanke, internet. Vuonna 2006 Nokian johtoon noussut Kallasvuo linjasi internetin yhtiön kasvualueeksi, jotta yhtiö ei jäisi vain koko ajan halventuvien laitteiden valmistajaksi.

Kallasvuo lanseerasi Ovi-palvelun vuonna 2007. Siitä ei ole tullut menestystä. Paikannusyhtiö Navteqista Nokia maksoi hurjan summan rahaa, mutta palvelu on edelleen vain suuri lupaus.

Ollila päällystakkina

Arvoitus kuitenkin on, kuinka itsenäisesti Kallasvuo on linjauksensa tehnyt. Hänellä on ollut päällystakkinaan yhtiön hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila.

Kallasvuo oli Ollilan niin sanotun dreamteamin ydintä Nokian nousun vuosina. Hän palveli ennen toimitusjohtajuutta muun muassa matkapuhelinyksikön johtajana (2005-2006), talousjohtajana (1999-2003) sekä Amerikan toimintojen johtajana (1997-1998).

Kallasvuo ei ole saanut kootuksi omaa unelmajoukkuetta. Ollilan dreamteamin keskeiset jäsenet Pekka Ala-Pietilä, Matti Alahuhta ja Sari Baldauf jättivät yhtiön samoihin aikoihin, kun Kallasvuo nousi valtaan.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.