Kaljatölkkejä, pitsiliinoja ja kenkiä - joulukuusimetsä keskellä Helsinkiä

Kansallismuseon pihaan Helsingissä on avattu joulukuusimetsä. Kuusikymmentä kuusta on saanut niin perinteisiä kuin erikoisiakin koristeita.

–Kansallismuseossa on usein jouluna ollut joku pieni jouluaiheinen  näyttely, mutta tällä kertaa ajateltiin jos tehtäisi joulu ulos ja otettaisi ihmiset mukaan tekemään se meidän joulu, kertoo vastaava museolehtori Hanna Forssell MTV Uutisille.

Museon puistoon on pystytetty kuusikymmentä kuusta, joissa on valmiina jouluvalot. Tänään kuusiin saatiin myös koristeet ja innokkaita koristelijoita löytyi helposti. Yhdet kovatöisimmistä koristeista roikkuvat Kampin Marttojen ja Annankulman käsityöpiirin kuusessa.

–Kyllä, kyllä, mutta kun tämä kerran on Kansallismuseo, niin eikös perinteitä pidä vaalia? Meillä perinnekäsitöitä on kertynyt mm. Vanhan kirkon kirkkotekstiilien uusimisen yhteydessä. Silloin meille kertyi lakanapitsejä. Mukana on myös vanhojen mummojen omia pitsejä, jotka on esimerkiksi leikattu päiväpeitoista, ommeltu ja tikattu sekä kovetettu sään kestäviksi, kertoo Sirkka Stark Kampin Martoista.

Joulukuusiperinne rantautui Suomeen 1800-lvulla, ensin säätyläiskoteihin sitten talonpoikien tupiin. Nykyään noin miljoonassa suomalaiskodissa koristellaan joulukuusi. Alussa kuuset koristeltiin kynttilöillä, olkikoristeilla, lipuilla tai vaikkapa pipareilla. Nykyään tuunaustaitoisimmilla ei näytä edes mielikuvitus olevan rajana. Stadin ammattiopiston koristelemassa kuusessa roikkuu lonkero, kalja- ja energiajuomatölkeistä tehtyjä lyhtyjä.

–Tällaisia punaisia joulutuotteita meidän opiskelijat tyhjentää päivittäin, että he pysyvät virkeinä opiskelupaikalla. Eli punaisesta energiajuomatölkistäkin voi saada joulukoristeen. Kierrätys on tätä päivää ja oppilaat todella idearikkaita, kertoo taide-ja kulttuuriopettaja Merja Eerikäinen Stadin ammattiopistosta.

Artesaaniopiskelijoiden kuusi on puolestaan koristeltu tuunatuilla kengillä. Oksilla roikkuu nii balettitossua, kalaksi muuttunutta vanhaa lenkkaria kuin korkokenkääkin.

–Hienoja ideoita ja hauskoja juttuja, mutta ei minun kuuseni kotona kyllä ihan tältä näytä, naureskelee taideaineiden lehtori Leena Viikari Omnian ammattiopistosta.

Joulukuusimetsä on esillä Kansallismuseon pihassa 1. päivään tammikuuta. Muutamia kuusia on jätetty vapaasti koristeltavaksi.

Aiheesta lisää Kymmenen uutisissa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja