Mainos

Kaljakelluntakäräjillä pohdittiin, voiko tapahtuma järjestyä itsestään

Vantaalla vuosittain järjestettävään Kaljakellunta-tapahtumaan liittyneiden nettisivujen ylläpitäjät vastasivat Vantaan käräjäoikeudessa tänään syytteeseen kokoontumisrikkomuksesta.

Vaikka oikeus oli varautunut rutiinikäsittelyyn yhden tuomarin kokoonpanolla, käräjätuomari Mikko Sihvola sai pohdittavakseen jutun, jossa sivuttiin myös internetyhteisöjen roolia tapahtumien koolle kutsumisessa.

Syytettyjä avustanut oikeustieteen kandidaatti Ville Oksanen sanoi, että nykyinen lainsäädäntö on vanhentunutta.

– Laissa ei kerrota, miten tapahtuman järjestäjä määritellään, Oksanen sanoi.

Kun nykyään tapahtumista sovitaan usein spontaanisti internetissä, vaikeutuu Oksasen mukaan kokoontumislain tulkitseminen. Hänestä lainsäätäjän olisi ratkaistava ongelma, ei tuomioistuimen.

Kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavisto vaati media- ja internetyrittäjille Mikko Järviselle, 30, ja Javier Kaipilalle, 29, rangaistukseksi 15:tä päiväsakkoa, koska nämä olivat hänen mielestään järjestäneet yleisötilaisuuden, vuoden 2008 Kaljakellunnan, mutta eivät olleet ilmoittaneet siitä poliisille kokoontumislaissa säädetyllä tavalla.

Järvinen ja Kaipila kiistivät syytteen. He sanoivat, että olivat vain ylläpitäneet verkkosivustoa, jonka keskustelijat spontaanisti ja yhteisöllisesti sopivat, milloin tapahtuma järjestetään – tai järjestyy, kuten oikeudessa esiintyneet toisinaan sanoivat.

Paisui vuosi vuodelta

Kaljakellunta sai alkunsa 1997 pienen ystäväpiirin ajanvietosta. Tapahtuman aloittajaa kuultiin oikeudessa puolustuksen todistajana.

Nykyään internetallalla työskentelevä mies sanoi, että tapahtumasta sovittiin ensin ystävien kesken ja lopulta perustettiin sähköpostilista, jossa vuosittaisesta tavasta keskusteltiin. Tapahtuma paisui kerta toisensa jälkeen.

Mies päätti lopulta lopettaa perustamansa kaljakellunta.com-sivuston ylläpidon. Järvinen ja Kaipila ilmoittautuivat jatkajiksi. He sanoivat oikeudessa kuitenkin toimineensa vain ylläpitäjän roolissa. Esimerkiksi keskusteluun he eivät aktiivisesti osallistuneet.

Syyttäjä kuuli todistajana vantaalaista komisariota, joka oli kutsunut Kaipilan ja Järvisen poliisilaitokselle sen jälkeen, kun pelastusviranomaiset ja poliisi olivat kiinnostuneet viime vuoden marraskuun alkuun suunnitellusta Kaljakellunnasta. Viranomaisten mielestä tapahtuma olisi osallistujille vaarallinen ja haittasi järjestystä muun muassa roskaamisen vuoksi.

Toteutui syytettyjen toiminnasta huolimatta

Poliisin vaatimuksesta Kaipila ja Järvinen sulkivat sivuston ja julkaisivat siinä viranomaisten tiedotteen, jossa kerrottiin tapahtumaan liittyvistä turvallisuusriskeistä. He kehottivat ihmisiä myös olemaan tulematta paikalle.

Puolustus huomautti oikeudessa, että tästä huolimatta tapahtuma toteutui ja sellainen oli uudelleen myös tänä vuonna.

Loppulausunnossaan syytettyjen avustaja Oksanen totesi, ettei syyttäjä onnistunut osoittamaan syytettyjen järjestäneen tapahtuman.

– Ei ole näytetty, että he olisivat päättäneet ajasta tai reitistä.

Todistajana kuultu komisario sen sijaan piti heitä "tapahtuman puuhamiehinä". Puolustuksen mukaan miehet eivät mitenkään kyenneet kontrolloimaan tapahtuman järjestämistä tai perumista.

Oikeus antaa jutussa tuomion 18. marraskuuta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.