Mainos

Kaliforniassa lakkoaalto

Kymmenet tuhannet kalifornialaiset ovat lakossa ja erityisesti osavaltion eteläosissa lakot vaikeuttavat jokapäiväistä elämää. Laajin lakossa oleva ryhmä on noin 70 000 kauppa-apulaisen joukko, joka lakkoilee nousseita sairausvakuutuskuluja vastaan. Kaikkiaan noin 900 kaupan työntekijät ovat lakossa. Työnseisaus on kestänyt jo kymmenen päivää, eikä neuvotteluja ole käyty.

Samantyyppisiä lakkoja on meneillään muissakin osavaltioissa, mm. Missourissa, Länsi-Virginiassa ja Ohiossa. Los Angelesin piirikunnan joukkoliikenteen työntekijät ovat myös lakossa. 6 000 työntekijän lakko on kestänyt yli viikon. Neuvottelut on saatu käyntiin, mutta niiden edistymistä on kuvattu nihkeäksi. Lakko on sulkenut osan bussi- ja metroreiteistä. Samaisen piirikunnan lainvartijat ovat hidastuslakossa, sadat poliisivoimien edustajat ovat ilmoittautuneet sairaaksi iime viikon loppupuolelta lähtien.

Sairastaminen kallista

Kaikissa selkkauksissa pääkysymyksenä on työntekijöiden sairausvakuutusturva. Jatkuvasti nousevat vakuutusmaksut menevät yhä suuremmassa määrin työntekijöiden kukkaroista. Maksut nousivat viime vuonna noin 15 prosenttia, ja tänä vuonna on luvassa vastaavanlainen korotus.

Nyt lakossa olevat ryhmät ovat saanet nauttia erittäin alhaisista vakuutusmaksuista. Uusien sopimuksen mukaan työntekijöiden pitäisi maksaa ensi vuonna noin 1 000 dollaria vuodessa vakuutusturvastaan. Samalla lääkäreiden taksat ovat nousseet, ja se lisää työntekijöiden sairauskuluja. Alustavien arvioiden mukaan taloustaantuman kourissa räpistelevä Kalifornia menettää tuloja joka lakkopäivä noin 10 miljoonaa dollaria.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.