Mainos

Kalifornian tuhoista yli miljardin dollarin lasku

Demokraatit syyttävät Bushin hallintoa siitä, että se on toistuvasti supistanut palojen ennaltaehkäisemiseen suunnattuja varoja budjetissa. Maastopaloja on paennut 70 suomalaisperhettä.

Etelä-Kalifornian maastopalojen tuhot ovat nousseet viranomaisten arvion mukaan yli miljardiin dollariin.

Kuumien Santa Ana -tuulien laannuttua palomiesten työ on helpottunut ja he ovat päässeet työskentelemään kaikilla palorintamilla. Tulta vastaan voidaan myös taistella tehokkaammin ilmasta käsin helikoptereilla ja lentokoneilla. Osa evakuoiduista on päässyt jo takaisin koteihinsa.

Presidentti George Bushin on määrä matkustaa Kaliforniaan tänään. Bush on luvannut liittovaltion rahallisen tuen tuhojen korjaamiseen.

Washingtonissa on jo alkanut poliittinen kädenvääntö ja syyllisten etsiminen. Kongressin demokraatit syyttävät Bushin hallintoa siitä, että se on toistuvasti supistanut palojen ennaltaehkäisemiseen suunnattuja varoja budjetissa.

Suomalaisperheitä evakossa 70

Maastopaloja on paennut jo 70 suomalaista perhettä. Alueella vierailleen Los Angelesin konsulin Rene Södermanin mukaan kaikki ovat kuitenkin tiettävästi kunnossa ja voivat olosuhteisiin nähden hyvin. Hän oli tavannut myös talonsa menettäneen suomalaisperheen. Toinen suomalaisten omistama talo on saattanut tuhoutua Lake Arrowheadissa.

- Kukaan ei voi vielä vahvistaa tietoa, sillä alueelle ei pääse, sanoi Söderman.

Hän oli käynyt myös Ranch Bernardossa, jossa asuvan suomalaisperheen talo oli säästynyt nipin napin liekeistä.

- Tuli oli käynyt ihan vieressä, se oli kyllä ihme, ettei talo palanut, hän kertoi.

- Se oli uskomaton näky, kuin sodan jäljiltä, kauhisteli konsuli Söderman alueen tuhoa.

- Näkymät ovat uskomattomia, vain savupiippuja törröttää siellä täällä, se on täyttä tuhoa, palaneiden talojen pihalla makaa autojen raatoja, hän kuvaili.

Södermanin mukaan joillain alueilla tuli on tuhonnut kaikki talot, paikoin liekit olivat hyppineet talosta toiseen täysin sattumanvaraisesti,osa taloista oli säästynyt, osa palanut maan tasalle.

Palot ovat riehuneet Meksikon rajalta Los Angelesin pohjoispuolelle ulottuvalla alueella. Pahiten niistä on kärsinyt San Diegon piirikunta.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.