Mainos

Kalifornian palot viimein hallinnassa

Paloja levittäneet Santa Ana -tuulet ovat laantuneet, mutta ne voivat ilmaantua jälleen loppuviikosta.

Etelä-Kaliforniassa laajoja tuhoja tehneet maastopalot ovat ainakin toistaiseksi palomiesten hallinnassa.

- Oletamme saavamme tilanteen täysin hallintaan viikossa, jos nuo tuulet eivät ilmesty takaisin, kertoo Kalifornian paloturvaviraston tiedottaja Fred Daskoski. Lieskoja lietsoneet kuumat Santa Ana -tuulet ovat toistaiseksi laantuneet, mutta sääennusteiden mukaan ne voivat ilmaantua jälleen sääkartoille lähipäivien aikana.

-On hieman aikaista juhlia, Daskoski varoittikin. Ilma on tosin myös viilentynyt, ja se helpottaa tilannetta.

Palot tuhosivat ainakin noin 200 000 hehtaarin alueen, ja liekit nielaisivat yli 2000 kotia. Kaikkiaan erilaisia rakennuksia tuhoutui yli 2700.

Paloalueita on jäljellä yhä parisenkymmentä, mutta osa niistä on jo täysin hallinnassa. Orangen piirikunnassa raivoavasta, noin 12 000 hehtaaria tuhonneesta palosta jo noin puolet on hallinnassa.

Lähes kaikki San Diegossa evakkoon määrätyt asukkaat ovat saaneet palata takaisin koteihinsa, mutta osa kodittomiksi jääneistä asuu yhä tilapäismajoituksessa. Erilaisissa suojissa asuu kuitenkin enää noin 4000 alueen asukasta.

Byrokratia hidasti sammutustöitä?

Kaliforniassa on myös herätty syyttelemään eri tahoja sammutustöiden alun hitaudesta. Kuvernööri Arnold Schwarzenegger sanoikin, että joskus vaaditaan tämänlainen tuho "herättämään jokainen".

-On asioita, joita voimme yhä kohentaa, hän myönsi. Viranomaisia on arvosteltu siitä, että sammutuslentokoneita ei otettu käyttöön riittävän nopeasti erilaisten byrokraattisten määräysten vuoksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.