Mainos

Kalifornian metsäpaloissa kuolonuhreja

Etelä-Kalifornian metsäpaloissa on menehtynyt jo 13 ihmistä. Yhdysvaltain viranomaisten mukaan Kaliforniassa riehuville paloille ei näy pikaista loppua, sillä uusia syttyy koko ajan.

Metsä- ja maastopalot ovat tänään jatkaneet voimakkaan tuulen myötä leviämistään Kaliforniassa. Ainakin 800 kotia ja yli 110 000 hehtaaria maata on jo tuhoutunut.

Presidentti George W. Bush lupasi liittovaltion varoista apua paloja vastaan taistelevalle osavaltiolle.

Metsäpaloissa on kuollut ainakin 13 ihmistä ja kymmenettuhannet ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan.

Kalifornian eroava kuvernööri Gray Davis on julistanut neljään osavaltion eteläiseen piirikuntaan hätätilan. Hätätila-alueella sijaitsevat Los Angelesin, San Diegon, Venturan ja San Bernardinon kaupungit. -Nämä ovat tuhoisimmat metsäpalot, jotka ovat kohdanneet Kaliforniaa kymmeneen vuoteen, hän sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Davis lupasi, että paloja sammuttamassa olevat palomiehet saavat kaiken mahdollisen avun vaativaan työhönsä. Hän pyysi myös presidentti Bushilta paloissa kaiken omaisuutensa menettäneille avustuksia liittovaltion avustusmäärärahoista.

Kymmenen paloa

Kalifornian osavaltiossa riehuu yhä ainakin kymmenen metsäpaloa. Pahin niistä roihuaa lähellä San Diegon kaupunkia, ja se on tuhonnut jo 46 000 hehtaaria maata.

Alueen kouluja on kehotettu pitämään ovensa suljettuina ja ulkokentillä pidettäviä jalkapallo-otteluja on peruttu. -Tulipalot riehuvat valtoimenaan, sanoi Susan Knauss San Diegon poliisilaitokselta ja arvioi, että palot voivat aiheuttaa valtaisia tuhoja.

Palot ovat levinneet ripeästi puuskittaisen tuulen ja rutikuivan maaston vuoksi. Santa Ana -tuuliksi kutsutut puuskat ovat pelättyjä, koska ne ovat monena vuonna levittäneet metsä- ja maastopaloja. Santa Ana -tuulet syntyvät, kun läheisten osavaltioiden aavikkoalueille muodostuu korkeapaine.

Palot levinneet jo Meksikoon

Metsäpalot ovat myös sekoittaneet pahasti niin maantie- kuin lentoliikennettäkin. Yksi San Diegon metsäpaloista johti lentoliikennettä valvovan keskuksen evakuoimiseen.

Sekä San Diegossa että Los Angelesissa lennot olivat tänään nelisen tuntia myöhässä ja muutamia lentoja jouduttiin perumaan.

Palot ovat levinneet paikoin myös rajan yli Meksikon puolelle, jossa viranomaiset ovat hälytysvalmiudessa. Noin 80 kilometriä tunnissa puhaltavien tuulten sekä poikkeuksellisen lämpimän ja kuivan sään ennustetaan jatkuvan tällä viikolla.

Useiden palojen uskotaan olevan tahallaan sytytettyjä. Yhden palon sytytti tiettävästi metsästäjä, joka eksyi ja sytytti nuotion hälyttääkseen paikalle apua.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomi 27.10.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.