Mainos

Kalifornia kielsi käsiaseet - USA:ssa tehtailtiin 40 000 uutta lakia

Yhdysvalloissa säädettiin viime vuonna noin 40 000 uutta lakia. Monet niistä astuvat voimaan tämän vuoden alusta.

Radio Novan Yhdysvaltojen kirjeenvaihtaja Tomi Hinkkanen otti selvää uusista lakipykälistä.

Talouden taantuma näkyy vahvasti viime vuoden lainsäädännössä. Lainsäätäjät ovat puuttuneet etenkin siirtolaisia ja nuoria koskeviin asioihin, sekä kaikkeen, joka aiheuttaa valtiolle kuluja.

Myös Yhdysvalloissa eläkeikiä nostetaan ja työntekijöiltä vaaditaan entistä suurempaa panostusta omiin eläkkeisiinsä.

Minimipalkka nousee kuitenkin kahdeksassa osavaltiossa muutamia kymmeniä senttejä. Korkein on Washingtonin osavaltiossa, jossa se nousee noin seitsemään euroon tunnilta.

Lainsäädäntö vaihtelee osavaltioittain

Yhdysvallat on liittovaltio, joten lait ovat erilaisia osavaltiosta riippuen. Kun etelävaltioissa lainsäädäntö on siirtynyt kohti perinteisiä konservatiivisia arvoja, on se samaan aikaan esimerkiksi Kaliforniassa ollut verrattain liberaalia.

Useissa etelävaltioissa osavaltion kanssa bisnestä tekevien yritysten on varmistettava, että sen työntekijät saavat laillisesti tehdä töitä Yhdysvalloissa.

Kaliforniassa kouluissa on tästä lähtien opetettava myös homojen ja lesbojen saavutuksia. Koulujen on myös puututtava voimakkaammin koulukiusaamiseen.

Kalifornialaiset ovat huolissaan myös ilmastonmuutoksesta. Paikallisten voimalaitosten on hankittava kolmasosa energiastaan uusiutuvista luonnonlähteistä vuoteen 2020 mennessä. Myös hainevien myynti kiellettiin Kaliforniassa ja Oregonissa.

Kalifornia kielsi ensimmäisenä osavaltiona käsiaseiden kannon julkisilla paikoilla. Paikalliset aseaktivistit ovat uhanneet vastalauseeksi ryhtyvänsä kantamaan lataamattomia kiväärejä ja haulikkoja, joita kielto ei koske.

Omituisiakin lakeja yhä voimassa

Uusien lakien lisäksi monet vanhat, jopa omituisetkin lait ovat yhä voimassa. North Dakotassa on lainvastaista tarjota baareissa rinkilöitä oluen kanssa. West Virginiassa ei saa syödä karkkia ennen kirkkoon menoa.

Aivan kaikissa osavaltioissa lainsäädäntö ei ole vielä täysin tasa-arvoista.

Floridassa nainen voi saada sakot kampaajalla, jos nukahtaa hiustenkuivaajan alle. Siellä naimattomat naiset eivät myöskään saa hypätä laskuvarjolla sunnuntaisin. Ja kotirouvat saavat olla tarkkana Pittsburghissa. Siellä on lainvastaista lakaista roskat maton alle.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.