Mainos

Kalevipoeg-patsaskilvalle odotettu voittaja

Tallinnan Kalevipoeg-patsaan ideakilpailun voitti odotetusti virolainen kuvanveistäjä Tauno Kangro.

Voittaja julkistettiin tänään. Kaksi muuta kisaan osallistunutta ehdotusta raati jätti palkinnoitta, koska ei katsonut niiden vastaavan kilpailun vaatimuksia. 21-metrinen jättipatsas pystytetään Tallinnan edustalle mereen noin sadan metrin päähän rantaviivasta.

Kangron Kalevipoeg palaa kotiin -ehdotuksessa myyttinen kansallissankari nousee vedestä kannatelleen käsissään haaksirikkoutunutta laivaa. Taiteilija itse kertoo, ettei voittanut työ ole kuitenkaan aivan samanlainen kuin aiemmin julkisuudessa esitelty ehdotus.

- Mallina ei ole käytetty ketään konkreettista henkilöä, askel on pitempi, hiukset roikkuvat ja laiva on toisin päin, Kangro kertoi Eesti Päevalehden verkkolehdessä.

Patsasprojektin käytännön toteutusta varten järjestetään nyt uusi avoin tarjouskilpailu. Kangron arvion mukaan patsaan valmistumiseen kuluu aikaa ehkä 2,5-3 vuotta.

Kangro itse esitti idean Kalevipoeg-patsaasta jo useita vuosia sitten. Perjantaina hän kertoi pitäneensä patsaalle valittua paikkaa hieman yllättävänä.

- Itse pidin silmällä pikemminkin Tallinnan laululavan ympäristöä, Kangro sanoi.

Viron kulttuuripiireissä on arvosteltu sekä patsaan kokoa että sijaintipaikkaa. Viime syksynä Viron kuvanveistäjien liitto kehotti veistäjiä boikotoimaan suunnittelukilpailua myös siksi, että katsoi kaupungin virkamiesjohdon valinneen suosikkinsa jo etukäteen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.