Kalevi Jäntin palkinto Jari Järvelälle ja Saila Susiluodolle

Nuorille kirjailijoille myönnettävän Kalevi Jäntin palkinnon jaettiin tänä vuonna kahden kirjailijan kesken. Palkinto myönnettiin Jari Järvelälle romaanista Veden paino ja Saila Susiluodolle proosarunokokoelmasta Siivekkäät ja hännäkkäät. Kumpikin saa palkintona 50000 markkaa.

Jari Järvelän romaani Veden paino on kuvaus nuoren miehen hurjasta tehtävästä uittomiesten maailmassa vuonna 1919. Palkintolautakunnan mielestä Veden paino liikkuu suuren perinteen jäljillä. "Se on kuin omintakeinen, vahva ja vaikuttava versio Joseph Conradin teoksesta Pimeyden sydän siirrettynä kahdeksankymmenen vuoden takaiseen Aunukseen."

Dokumenttipohjaisessa romaanissa kuvataan tarkasti tukinuittoa läpi kartoittamattomien koskien ja kerrotaan myös Aunuksen sotaseikkailun hullusta raakuudesta. "Veden paino on taiten pelkistetty tutkielma tehtävästä, johtajasta ja ryhmästä, käyttäytymisestä ääritilanteissa, joissa on vaihtoehtona vain yritys."

Kotkassa asuva, vuonna 1966 Helsingissä syntynyt Jari Järvelä julkaisi esikoisteoksensa Bambi ja muita novelleja vuonna 1995. Hänen ensimmäinen romaaninsa 66 luuta ilmestyi vuonna 1998 ja seuraavana vuonna ilmestynyt romaani Lentäjän poika oli Finlandia-ehdokkaana.

Nyt palkittu Veden paino ilmestyi tämän vuoden elokuussa WSOY:n kustantamana.

Saila Susiluodon Siivekkäät ja hännäkkäät on surrealismin hengessä liikkuva kokoelma proosarunoja naisista, heidän lapsistaan, miehistään ja elämänsä oloista. Palkintolautakunnan mielestä kirjoittaja on sisäistänyt syvällisesti vanhojen satujen ja myyttien maailman, josta toiston ja varioinnin keinoin kasvaa omalaatuinen, sisäkkäisten kertomusten kudelma miehen ja naisen erillisyydestä ja kohtaamisesta.

Susiluoto on syntynyt Helsingissä vuonna 1971. Siivekkäät ja hännäkkäät on tekijänsä esikoisteos.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja