Kaleva: Yli neljännes laittaa omantunnon lain edelle

Yli neljännes suomalaisista on valmis rikkomaan lakia, jos omatunto sanoo niin, kertoo sanomalehti Kaleva.

Lehden Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan 28 prosenttia on sitä mieltä, että on oikein toimia vastoin lakia omantunnon syistä. Herkimmin omaatuntoaan kuuntelevat kristillisdemokraattien, vasemmiston ja perussuomalaisten kannattajat.

Suuri enemmistö, 62 prosenttia, on kuitenkin sitä mieltä, että lakia on noudatettava, vaikka omatunto sanoisi toisin.

Lehtiuutisesta ei selviä, millaisissa tilanteissa kansalaiset ovat valmiita kuuntelemaan enemmän omantunnon kuin lain ääntä.

Valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari Tampereen yliopistosta on yllättynyt omaantuntoon vetoavien määrästä.

– Perinteisesti Suomessa on oltu hyvin lainkuuliaisia, luotettu oikeuslaitokseen ja poliisiin, Ruostetsaari sanoo lehdessä.

Keskustelu omastatunnosta suhteessa lakiin on jatkunut siitä saakka, kun kristillisdemokraattien puheenjohtaja, sisäministeri Päivi Räsänen pohti uskonnon ja lainsäädännön suhdetta Kansanlähetyksen päivillä. Räsäsen puheilla on hänen omassa puolueessaan vahva kannatus, sillä 44 prosenttia kristillisdemokraateista on tämän selvityksen mukaan valmis toimimaan vastoin lakia, jos omatunto niin sanoo.

Östman: Kansa lähestyy KD-puoluetta

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtajaa, kansanedustaja Peter Östmania tulos ei yllättänyt. Östman tulkitsee mittauksen tulosta niin, että kansalaiset ovat lähentymässä kristillisten näkemystä. Östmanin mukana alkoholi, abortti ja eutanasia ovat kristillisille tärkeitä poliittisia kysymyksiä.

– Lähtökohtaisesti lakeja säädetään niin, että niitä noudatetaan, Östman toteaa Kalevalle ja jatkaa:

– Uskonnon merkitystä politiikasta ei voida sulkea kokonaan pois.

Slunga-Poutsalo: Lait epäjohdonmukaisia

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalon mukaan tulosta ei voi tulkita niin, että perussuomalaiset olisivat valmiita laittomuuksiin.

– Kyse on protestista päättömiä lakeja kohtaan ja halusta muuttaa niitä. Puhutaan 16-vuotiaiden äänioikeudesta, mutta alle 18-vuotiaat eivät saa ostaa sädetikkuja ja kukaan ei valvo kypäräpakkoa, Slunga-Poutsalo luettelee epäjohdonmukaisuuksia.

Kyselyyn vastasi 1 051 henkilöä heinäkuussa. Virhemarginaali on 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat