Mainos

Kaleva: Venäläisillä sotavangeilla käytiin kauppaa

Tutkimushankkeen mukaan suomalaiset ja saksalaiset kävivät vaihtokauppaa toisiaan kiinnostavilla venäläisillä sotavangeilla.

Suomi ja Saksa vaihtoivat hallussaan olleita venäläisiä sotavankeja keskenään jatkosodan aikana Lapissa, kirjoittaa sanomalehti Kaleva.

Suomen sotavankikuolemia ja ihmisluovutuksia selvittävän tutkimushankkeen tutkimusjohtaja Lars Westerlund kertoo, että suomalaiset luovuttivat saksalaisille sellaisia sotavankeja, jotka kiinnostivat saksalaisten tiedusteluelimiä. Vastineeksi saatiin suomensukuisia venäläisvankeja.

- Vaihtokauppaa tehtiin päittäin eli kumpikin osapuoli sai yhtä monta sotavankia. Lapissa suomalaiset luovuttivat saksalaisille yhteensä muutamia satoja venäläisiä sotavankeja, Westerlund kertoo.

Suomen arkistoissa ei ole juuri mitään tietoja saksalaisten pohjoisista sotavankileireistä, koska saksalaiset veivät arkistonsa mennessään vetäytyessään Lapista. Westerlund perustaa tietonsa saksalaisten vankileireistä Lapissa saksalaisen tutkijakollegansa Reinhardt Oton keräämään aineistoon.

- Lapissa, Vanhassa Sallassa ja Petsamossa oli aikanaan yli 50 saksalaisten sotavankileiriä, alaleiriä tai sotavankien suurempaa työmaata. Reinhardt Otto arvelee, että saksalaisten hallussa oli yhteensä noin 25 000 neuvostosotavankia, Westerlund kertoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.