Mainos

Kaleva: KRP perää lestadiolaisten pedofiliaselvitystä

Keskusrikospoliisi haluaa saada haltuunsa pari viikkoa sitten julkaistun selvityksen, joka toi ilmi laajan pedofilian vanhoillislestadiolaisessa herätysliikkeessä.

Sanomalehti Kalevan mukaan liikettä johtava Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys SRK ei ole luovuttanut sisäistä raporttiaan ulospäin.

KRP aikoo selvittää hyväksikäyttökohun keskelle joutuneen lestadiolaisliikkeen toimintaa jopa vuosikymmenten ajalta.

KRP:tä kiinnostaa myös tutkija Johanna Hurtigin tutkimustulokset, joiden mukaan liikkeessä on tullut 1980-luvulta lähtien kymmeniä lasten hyväksikäyttöjä. Lisäksi KRP kerää pedofiliavyyhtiin liittyviä tietoja poliisipiireiltä sekä oikeusviranomaisilta.

KRP:n ylikomisario Tero Haapala korostaa, että kyseessä ei ole rikoksen esitutkinta vaan vasta kartoitus liikkeen tunnustamista hyväksikäyttötapauksista. Myöhemmin harkitaan, onko vyyhdestä aiheellista aloittaa esitutkinta.

– Me haluamme tietysti tietää, että kuinka paljon näitä tapauksia on jo viranomaisten tiedossa, ja onko seurakunnalla tiedossa tapauksia, jotka eivät ole viranomaisilla tiedossa, Haapala kertoo MTV3 Uutisille.

Kartoitustyö kohdistuu ensisijaisesti väitettyihin hyväksikäyttötapauksiin, mutta tarkasteluun voivat myöhemmin joutua myös väitteet rikosten salailusta.

Haapalan mukaan poliisilla on hyvä neuvotteluyhteys uskonnolliseen yhteisöön ja sen tekemä selvitys saadaan poliisin käyttöön nopeasti.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.