Kalat tukehtuvat Mätäjoella – liuotinvuodon ympäristövaikutukset arvioidaan

Helsingin kaupungin ympäristökeskus selvittää Mätäjokeen kohdistuneen liuotinvuodon ympäristövaikutuksia.

Eilen illalla purossa havaittiin kuolleita ja kuolemaisillaan olevia kaloja. Mätäjoki on valuma-alueeltaan Helsingin toiseksi suurin puro.

Kevytaromaattista liuotinbensiiniä (Shellsol A 100) arvioidaan päässeen jokeen noin 500–1 000 litraa. Kemikaali on peräisin läheiseltä Teknoksen maalitehtaalta. Liuotinbensiini on myrkyllistä vesieliöille, mutta haihtuu vedestä melko nopeasti.

Joesta otetaan päivän aikana lisää kala- ja vesinäytteitä. Ympäristökeskus on ottanut vesinäytteet purosta Talin golfkentän kohdalta ja Iso Huopalahdelta. Näytteistä määritetään muun muassa veden happamuus, happipitoisuus ja liuottimen pitoisuus. Tulokset valmistunevat parissa päivässä.

Ympäristökeskuksen johtava tutkija Jari-Pekka Pääkkönen arvioi, että Mätäjoen kalojen kuolinsyinä lienevät sekä tukehtuminen että liuottimen aiheuttama myrkytys. Kuolleiden kalojen joukossa oli taimenten lisäksi pienempiä särkikaloja ja muita lajeja.

Ympäristövahingosta aiheutuu haittaa kaloille, kalanpoikasille ja pohjaeläimille sekä laajemmin koko puron eliöstölle.

Helsingin kaupungin ympäristökeskus on tutkinut Mätäjoen veden laatua 1980-luvulta alkaen. Veden ravinnepitoisuuden perusteella veden laatu on parantunut purossa vuosien kuluessa ja on ollut viime vuosina laadultaan hyvää tai tyydyttävää.

Lue myös:

    Uusimmat