Mainos

Kalastus kiellettiin öljyvuodon vuoksi Espanjan rannikolla

Kalastus on kielletty Espanjan luoteisrannikolla kreikkalaisesta tankkerista vuotaneen öljyn vuoksi, kertoi espanjalaisviranomainen tänään. Galician kalaisaa rannikkoa uhkaa laaja öljytuho, jos merihätään joutunut tankkeri katkeaa kahtia, ja lisää öljyä valuu mereen.

Espanjan kalastusministeriön julistama kalastus- ja äyriäistenkeruukielto koskee noin 100 kilometrin mittaista kaistaletta Cape Tourinanista Caioniin, joka sijaitsee noin 20 kilometriä lounaiseen La Corunasta. Öljyä on tähän mennessä huuhtoutunut ainakin viiteen eri paikkaan Galician rannikolla.

La Corunan kalastajien liiton puheenjohtajan Esteban Lareon mukaan öljy on saastuttanut yli 200 kilometriä rantaa. Sadat ihmiset, suurin osa vapaaehtoisia, ovat osallistuneet puhdistusoperaatioon, ja ympäristöjärjestöjen edustajat ovat alkaneet hoitaa öljyn tahrimia lintuja. Öljytuhon leviämistä yritetään estää mm. öljypuomeilla. Pelastustoimissa auttaa ranskalainen öljyntorjunta-alus.

Prestige-nimisestä tankkerista on tähän mennessä valunut eri arvioiden mukaan raskasta polttoöljyä 1500 tonnista 5000 tonniin. Alus joutui merihätään keskiviikkona ja sen runkoon tullut repeämä oli tänään kasvanut jo 50 metriin. Kovan merenkäynnin pelätään katkaisevan aluksen kahtia, jolloin mereen valuisi lisää öljyä.

Aluksessa oli tänään yhä noin 70 000 tonnia öljyä. Alusta hinattiin edelleen ulkomerelle. Espanjan hallitus on pyytänyt, että se viedään ainakin 200 kilometrin päähän rannikosta ennen kuin lastia ryhdytään pumppaamaan toiseen alukseen. Latviasta lähtenyt lähes 250 metriä pitkä Prestige oli tiettävästi matkalla Gibraltariin, kun se joutui kovassa myrskyssä merihätään. Britannian Espanjan-lähettilään mukaan alus olisikin Gibraltarin sijasta ollut matkalla Singaporeen.

(STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.