Mainos

Kalan vienti Suomesta kasvaa

Kalaa ja kalatuotteita vietiin Suomesta ulkomaille viime vuonna enemmän kuin 20 vuoteen.

Kalanviennin reaaliarvokin oli suurin yli kymmeneen vuoteen. Vastaavasta kalatuonnin arvosta viennin arvo oli viime vuonna kuitenkin vain 18 prosenttia, käy ilmi Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen julkaisemasta kalan ulkomaankauppatilastosta.

Kalaa ja kalatuotteita vietiin viime vuonna 119 miljoonalla markalla, yhteensä 22 miljoonaa kiloa. kokonaisviennin arvo nousi edellisvuotisesta 22 miljoonaa markkaa ja määrä kuusi miljoonaa kiloa.

Tuonti laskussa

Kalaa ja kalatuotteita tuotiin Suomeen viime vuonna 666 miljoonan markan arvosta, yhteensä 69 miljoonaa kiloa. Edellisvuoteen verrattuna tuonnin arvo väheni lähes sata miljoonaa markkaa ja määrä 35 miljoonaa kiloa.

Tuonnin lasku johtui lähinnä rehuksi käytettyjen kalanjätteiden ja -jauhon tuonnin hiipumisesta. Ihmisravinnoksi tuodun kalan ja kalatuotteiden osuus kalan kokonaistuontiarvosta oli 600 milj. markkaa eli 90 prosenttia.

Norjasta merilohta

Suomeen tuodusta kalasta ja kalatuotteista puolet tuli Norjasta. Norjalaisen merilohen tuonti kasvoi edelleen jyrkästi: kun vielä 1994 Norjasta tuotiin lohta runsas miljoona kiloa, niin viime vuonna määrä oli jo lähes seitsemän miljoonaa kiloa. Ruotsista tuotiin varsinkin silli- ja silakkasäilykkeitä ja -valmisteita. Muita merkittäviä tuontimaita olivat Tanska, Thaimaa ja Islanti.

Japaniin mätiä

Suomesta vietiin kalaa lähes yksinomaan ihmisravinnoksi. Suurin osa viedystä kalasta oli silakkaa, reilut 17 miljoonaa kiloa. Markoissa mitattuna kalaa ja kalatuotteita vietiin eniten Japaniin (63 milj. mk), jonne vietiin erityisesti kirjolohta ja mätiä. Venäjälle vietiin pääasiassa silakkaa ja Ruotsiin mm. mätiä, kalavalmisteita ja kirjolohta. Viroon vietiin mm. silakkaa ja kirjolohta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.