Mainos

Kalakuolemia löytyy lisää pienistä järvistä

Järvien happitilanne jatkuu poikkeuksellisen huonona ja kalakuolemat lisääntyvät. Keski-Suomessa kalakuolemia havaittiin jo tammikuun aikana neljässä järvessä. Helmikuun aikana kaloja on kuollut ainakin kahdessa muussa järvessä.

Tuoreimmat havainnot koskevat Jämsän Lahnajärveä ja Viitasaaren Sulkavanjärveä. Niissä on kuollut happivajeeseen haukia, ahvenia, särkiä, lahnoja ja mateita.

Keski-Suomen ympäristökeskuksen kalabiologi Anssi Eloranta pelkää, että vasta pieni osa talven kalakuolemista on paljastunut. Lopullinen saldo voi olla moninkertainen. Suurimmassa vaarassa ovat matalat runsasravinteiset latvavedet. Suuret reittivedet kestävät tällaisiakin talvia. Elorannan mukaan ainoastaan täysin epänormaali säätyyppi voisi pysäyttää kalakuolemat. Se vaatisi parin viikon lauhaa jaksoa vesisateineen, jolloin vesistöihin valuisi pintavettä.

Kuluva talvi on Elorannan mukaan ainutlaatuinen. Kaikki tekijät edistävät samaan aikaan happikatoa. Tällaista sattuu noin kerran sadassa vuodessa. Happikato saattaa iskeä vielä järvien sulamisvaiheessa, kun täysin hapeton pohjavesi sekoittuu pintaveteen. Vaikka järvistä löytyy nyt runsaasti kuolleita kaloja, koko kalakanta ei yleensä tuhoudu. Jäljelle jääneet saattavat lähivuosina lisääntyä nopeasti, kun niiden ravintotilanne paranee.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.