Mainos

Kalakuolemat jatkuvat Pohjanmaalla

Runsaat sateet ovat aiheuttaneet kalojen joukkokuolemia Pohjanmaan joissa ja järvissä. Kalakanta on jo paikoin menetetty

Kalakuolemat lisääntyvät yhä Pohjanmaan joissa ja järvissä. Runsaat sateet ovat happamoittaneet jokia entisestään ja kalakuolemia on havaittu jo Vaasan alapuolelta Siikajoelle saakka.

Perhonjoen ja Luodonjärven kalakanta on kokonaan menetetty ja mökkiläisten osana on kerätä rannoilta talteen kuolleet kalat.

- No ainakin Perhonjoesta on tästä alaosalta ihan tuonne Lahnakoskelle asti, kaikki kalat on kuolleita, tarkastaja Juha Sarell Länsi-Suomen ympäristökeskuksesta kertoo.

Myös lohikalojen syyskutu on mennyttä monin paikoin. Happamuus on painanut jokien ph-arvot kriittisiin lukemiin jo Lapväärtin Isojoelta aina Siikajoelle saakka, eli satojen kilometrien matkalta Pohjanmaan rannikkoa. Pahin tilanne on Luodonjärvellä, jonka kalakuolemat ovat laajimmat.

- No järvi on kymmenen tuhatta hehtaaria, että jos kalaa on kolmekymmentä kiloa arviolta hehtaarilta, niin puhutaan sadoista tuhansista kiloista, Sarell kertoo.

Kalakuolemat johtuvat poikkeuksellisen kuivasta kesästä, jota seurasivat runsaat syyssateet. Tuolloin merenpohjasta nousseen rikkipitoisen maan happamat ainekset valuivat kerralla vesistöihin. Mökkiläiset uskovat myös ihmisen toimilla olevan vaikutusta tilanteeseen.

- Oma käsitys on sellainen, että metsien hoito, ojitus, kantojen repiminen maasta jamaan pintojen rikkominen vaikuttavat. Sen jälkeen kun tulee sateet pitkän kuivan kauden jälkeen, ne huuhtovat kaikki vesistöihin, Sarell epäilee.

Nyt pelätään jo Ähtävänjoen ja Kyrönjoen kykyä toimia raakaveden lähteenä alueen asujaimistolle, sillä tilanne ei osoita paranemisen merkkejä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.