Mainos

Kalajoen ja Himangan valtuustot hyväksyivät kuntaliitoksen

Kalajoen kaupunki ja Himangan kunta yhdistyvät. Kunnanvaltuustot hyväksyivät liitoksen tiistai-iltana.

Kalajoella valtuusto hyväksyi liitoksen yksimielisesti, ja myös Himangalla lopullinen yhdistymispäätös syntyi yksimielisesti. Himangalla tosin esitettiin aluksi liitoshankkeen jättämistä pöydälle, mutta esitys ei saanut kannatusta.

Himangan kunnanjohtaja Erkki Hirsimäki luonnehti valtuustokokouksen jälkeen yhdistymispäätöstä odotetuksi ja hyväksi. Hänen mielestään liitos antaa mahdollisuudet kehittää aluetta ja tehdä siitä entistä vetovoimaisempi.

Uuden Kalajoen kaupungin on määrä syntyä vuoden 2010 alussa. Asukkaita uudessa kaupungissa olisi 12 500.

Kalajoen ja Himangan kuntaliitos on sikäli erikoislaatuinen, että se ylittää sekä lääni- että maakuntarajan. Myös vaalipiirijako muuttuu.

Liitoksen myötä Himanka siirtyy Länsi-Suomen läänistä Oulun läänin ja Keski-Pohjanmaan liitosta Pohjois-Pohjanmaan liittoon. Himangan vaalipiiri muuttuu Vaasan vaalipiiristä Oulun vaalipiiriin.

Maakuntarajoja ylittäviä kuntaliitoksia on tehty Suomessa jokunen, kertoo Keski-Pohjanmaan maakuntajohtaja Altti Seikkula. Sen sijaan lääni- ja vaalipiirirajoja ylittäviä liitoksia ei hänen muistinsa mukaan ole aiemmin tapahtunut.

-Toisaalta lääninrajoilla ei ole tässä suhteessa suurta merkitystä, koska nykymuotoiset läänit ovat jäämässä historiaan, Seikkula muistuttaa.

Keski-Pohjanmaan liitto kutistuu yhdellä kunnalla Himangan siirryttyä Pohjois-Pohjanmaalle. Keski-Pohjanmaan liittoon kuuluu tätä nykyä hallinnollisesti 12 kuntaa ja se on asukasmäärältään maan pienin maakunta.

Kuntaliitos vaatii vielä valtioneuvoston vahvistuksen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.