Mainos

Kalaherkkuja ja kapellimestareita -Tieto-Finlandia -kisa alkoi

Kuusi ehdokasta 30 000 euron Tieto-Finlandia -palkintoon julkistettiin tänään. Tarjolla on monipuolinen otos tämän vuoden vaisuhkosta tarjonnasta. Neljä ehdokkaista on varsinaisia järkäleitä. Ne käsittelevät Itämeren tulevaisuutta, Mannerheimin Keski-Aasian ja Kiinan matkoja, puukon historiaa ja suomalaisia kapellimestareita. Lisäksi ehdolle on päässyt kalaherkuista kertova teos ja tietokirja punavankien kohtalosta 30-luvun Suomessa.

Ehdotuksia luonnonsuojeluun

Ehdokkaista Mari Wallsin toimittama Itämeren tulevaisuus tarjoaa ensimmäistä kertaa eri tieteenalojen tutkijoiden näkemyksiä ja mielipiteitä Itämerestä ja sen tilan parantamisesta.

Perusteluiden mukaan kirja on selkeästi kirjoitettu, kuvitus ja taulukot havainnollistavat tekstiä, ja se on hyvä ja ajankohtainen esimerkki tutkijoiden vastuullisesta kannanotosta ympäristömme tilaan toimenpide-ehdotuksineen.

1200 sivua Mannerheimia

Harry Halénin teos Gustaf Mannerheim: Dagbok förd under min resa i Centralasien och Kina 1906-07-08 on ensimmäinen kattava teos tsaarin upseeri Mannerheimin yli kaksi vuotta kestäneen retkestä.

Se on kolmiosainen kokonaisuus, yhteensä lähes 1200 sivua ja siinä on päiväkirjamerkintöjen lisäksi myös henkilökohtaisempia muistiinpanoja. Ne paljastavat, että retki oli tieteelliseksi tutkimusmatkaksi naamioitu vakoilutehtävä, jonka oli määrä palvella Venäjän laajentumispyrkimyksiä Kiinan suuntaan.

Raadin mukaan päiväkirjamerkinnöissä pääsee esiin hyvin aito ihminen, paremmin kuin vuosikymmeniä myöhemmin kirjoitetuissa suurmiehen ja sotamarsalkan muistelmissa, ja kirjoittaja hallitsee aiheensa läpikotaisin.

Romaankirjailija historioitsijana

Sirpa KähkösenVihan ja rakkauden liekit. Kohtalona 1930-luvun Suomi kertoo kirjoittajan isoisän Lauri Tuomaisen (1904 - 1971) tarinan. Aikakauden yhteiskunnallinen jakautuminen kahtia ja kommunistien vainot sekä poliittiset vangitsemiset 1920 ja -30 -lukujen Suomessa nivoutuvat kirjassa Kähkösen suvun tarinaan.

Vaikka Kähkönen on tehnyt perusteellista lähdetyöskentelyä, raati toteaa, että kirjaa lukee kuin romaania, koska sen teksti on yhtä sujuvaa kuin hyvässä kaunokirjallisessa teoksessa. Raati muistuttaa, että tämä kerrontatapa on usein suotta unohtunut suomalaisissa tietokirjoissa. Kuitenkaan Kähkönen ei ota kantaa kummankaan osapuolen puolesta kertoessaan hienon ja koskettavan tarinan, palkintolautakunta toteaa.

Sirpa Kähkönen on suosittu kirjailija, joka on ollut ehdolla myös kaunokirjallisuuden Finlandia-palkintoon romaanillaan Lakanasiivet.

Keittokirja kaloista

Keittiömestari Tatu LehtovaaranSuomalaiset kalaherkut esittelee monipuolisesti kotimaisen kalan usein unohdettuja mahdollisuuksia. Se antaa perusoppeja kalan maustamiseen, kypsentämiseen ja käsittelyyn monipuolisten reseptien lisäksi.

Vaikka kirja muistaa myös modernit, eksoottisesti maustetut kalaruoat, sen perussanoma raadin mukaan on, että yksinkertaisimmillaan hyvään kotimaiseen kalaruokaan ei tarvita muuta kuin tuoretta kalaa ja suolaa.

Puukon historia kivikaudesta asti

Arkkitehti ja puukontekijä Anssi RuusuvuorenPuukon historia on laajin tähän mennessä ilmestynyt teos puukoista ja niiden alkuperästä. 700-sivuinen kirja alkaa Suomen kivikaudesta ja pohtii mihin suomalaisen puukon arvostus ja maailmanmaine perustuu. Se myös vertaa Suomen veitsien kehitystä muun Euroopan esineistöön eri aikakausina ja selvittää puukkojen ja muiden teräaseiden terminologiaa.

Raati kertoo, että kirja tuo innostavasti esiin Suomessa heränneen kiinnostuksen puukkoon: puukkopäivät ja monet uusille puukontekijöille tarkoitetut kurssit.

Kapellimestari-ihmeen taustat

Musiikkitoimittaja Vesa Sirénin kirjoittama Suomalaiset kapellimestarit: Sibeliuksesta Saloseen, Kajanuksesta Franckiin on kattava teos suomalaisen orkesterin johtamisen osaamisen ja tuotemerkin syntymisestä. Samalla teos kuvaa suomalaisen klassisen musiikin orkesterikulttuurin syntyä ja siinä vaikuttaneita tekijöitä ja henkilöitä.

Raadin mukaan haastatteluotteet lisäävät hyvin kirjoitettuun teokseen kapellimestareiden ja musiikkivaikuttajien omaa ääntä, jopa huumoria, joka entisestään parantaa kattavan kirjan luettavuutta ja tuo kuvatut henkilöt lähemmäksi lukijaa.

Teos on myös kuvaus suomalaisen kulttuuri-identiteetin syntymisestä ja erityisalan johtajuudesta, josta on tullut kansainvälisesti kysytty osaamistuote jo kauan ennen brändiajattelua, perusteluissa sanotaan.

Palkintolautakuntaan kuuluivat Kirjakauppaliiton kunniapuheenjohtaja Stig-Björn Nyberg puheenjohtajana ja muina jäseninä toimittaja, VTM Anna Paljakka ja Itä-Suomen yliopiston kirjastonjohtaja, FT Jarmo Saarti. Valtiotieteen tohtori Sinikka Salo valitsee palkinnonsaajan ehdokkaista 18. marraskuuta.

Katso Terhi Hyvärisen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.