Mainos

Kalaa ei kannata käristää pannulla

Kalaruoan terveellisyys piilee sen rasvahapoissa. Tutkija Olli Leino Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kehottaakin erityisesti erilaisiin riskiryhmiin kuuluvia syömään kalaa runsaasti.

- Yleinen suositus on, että kalaa tulisi syödä kaksi kertaa viikossa. Kuitenkin kalojen rasvahapot ovat niin terveellisiä sydämelle, että riskiryhmään kuuluvat voivat nauttia kalaruokia enemmänkin, totesi Leino MTV:n SuomiAreenassa.

Leino kehottaa kokkaamaan kalan niin, etteivät kalan rasvahapot tuhoudu valmistamisen aikana. Erityisesti uunikala sekä haudutettu kala ovat terveellisiä vaihtoehtoja. Sen sijaan kalan paistamista pannulla kannattaa välttää.

- Kalaa paistettaessa syntyy haitallisia PAH-yhdisteitä, joita syntyy aina, kun rasvaa paistetaan. PAH-yhdisteet eivät siis ole lähtöisin kalasta vaan valmistustavasta, sanoo Leino.

Haukeakin voi syödä silloin tällöin

Erityisesti Itämeren kaloihin on kertynyt paikoin runsaastikin terveydelle haitallisia dioksiineja ja PCB-yhdisteitä. Leino kuitenkin korostaa, että näitäkin kaloja voi syödä turvallisin mielin, kunhan ei nauti vain yhtä kalalajia.

- Hyödyt painavat sen verran enemmän kuin haitat, että monipuolisesti eri lajeja syömällä ei haitallisia yhdisteitä muodostu kehoon liikaa.

Hauki tiedetään lajiksi, johon dioksiineja ja PCB-yhdisteitä kertyy muita kaloja enemmän. Tutkija ei kuitenkaan halua leimata haukeakaan ongelmakalaksi.

- Haukeakin voi vallan hyvin syödä silloin tällöin. Kuitenkaan raskaana olevien naisten kannattaa valita hauen sijasta jokin muu kalalajike.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.