Kalaa ei kannata käristää pannulla

Kalaruoan terveellisyys piilee sen rasvahapoissa. Tutkija Olli Leino Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kehottaakin erityisesti erilaisiin riskiryhmiin kuuluvia syömään kalaa runsaasti.

- Yleinen suositus on, että kalaa tulisi syödä kaksi kertaa viikossa. Kuitenkin kalojen rasvahapot ovat niin terveellisiä sydämelle, että riskiryhmään kuuluvat voivat nauttia kalaruokia enemmänkin, totesi Leino MTV:n SuomiAreenassa.

Leino kehottaa kokkaamaan kalan niin, etteivät kalan rasvahapot tuhoudu valmistamisen aikana. Erityisesti uunikala sekä haudutettu kala ovat terveellisiä vaihtoehtoja. Sen sijaan kalan paistamista pannulla kannattaa välttää.

- Kalaa paistettaessa syntyy haitallisia PAH-yhdisteitä, joita syntyy aina, kun rasvaa paistetaan. PAH-yhdisteet eivät siis ole lähtöisin kalasta vaan valmistustavasta, sanoo Leino.

Haukeakin voi syödä silloin tällöin

Erityisesti Itämeren kaloihin on kertynyt paikoin runsaastikin terveydelle haitallisia dioksiineja ja PCB-yhdisteitä. Leino kuitenkin korostaa, että näitäkin kaloja voi syödä turvallisin mielin, kunhan ei nauti vain yhtä kalalajia.

- Hyödyt painavat sen verran enemmän kuin haitat, että monipuolisesti eri lajeja syömällä ei haitallisia yhdisteitä muodostu kehoon liikaa.

Hauki tiedetään lajiksi, johon dioksiineja ja PCB-yhdisteitä kertyy muita kaloja enemmän. Tutkija ei kuitenkaan halua leimata haukeakaan ongelmakalaksi.

- Haukeakin voi vallan hyvin syödä silloin tällöin. Kuitenkaan raskaana olevien naisten kannattaa valita hauen sijasta jokin muu kalalajike.

Lue myös:

    Uusimmat