Mainos

Kala kulki Suomeen ja Suomesta

Suomi vei kalaa viime vuonna 103 miljoonalla markalla. Tuonnin arvo taas oli 740 miljoonaa markkaa. Eniten kalaa ja kalatuotteita Suomeen tuodaan Norjasta. Eniten tuodaan merilohta ja katkarapuja. Suomesta viedään pääasiassa kirjolohta ja mätiä. Tärkein vientimaa on Japani.

Suomi vei viime vuonna kalaa ja kalatuotteita ulkomaille 103 miljoonalla markalla, josta kirjolohen ja muiden kalojen mädin osuus oli puolet. Viennin arvo laski edellisvuodesta 16 miljoonaa markkaa ja määrä aleni kuusi miljoonaa kiloa 16 miljoonaan. Viennin laskusta huolimatta määrä oli selvästi suurempi kuin 1990-luvun alussa ja 1980-luvulla. Kalaviennin arvo oli kuitenkin vain 14 prosenttia 740 miljoonan markan kalatuonnin arvosta.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana kalatuonnin reaaliarvo on pysytellyt 600-800 miljoonassa markassa. Tiedot käyvät ilmi Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen julkaisemasta kalan ulkomaankauppatilastosta. Kalaa ja kalatuotteita tuotiin yhteensä 82 miljoonaa kiloa. Tuontimäärä oli edellisvuotta lukuun ottamatta pienin 20 vuoteen. Suurin osa eli 90 prosenttia tuontikalasta päätyy ihmisravinnoksi.

Norja on ylivoimaisesti suurin tuontimaa 37 miljoonan kilon osuudella. Tärkeimmät norjalaiset kalatuotteet olivat merilohi, katkaravut, pakastekalafileet, kalavalmisteet ja -säilykkeet sekä kalajauho ja kalajätteet. Toiseksi eniten kalaa kuten silli- ja silakkasäilykkeitä tuotiin Ruotsista. Muita merkittäviä tuontimaita olivat Tanska, Thaimaa ja Islanti.

Suurin osa Suomesta viedystä kalasta oli silakkaa, jonka noin 14 miljoonan kilon vienti suuntautui lähes yksinomaan Venäjälle. Vientiarvon mukaan kalaa ja kalatuotteita vietiin eniten Japaniin, jonne vietiin erityisesti mätiä ja kirjolohta 49 miljoonalla. Silakan vientiarvo oli 18 miljoonaa markkaa. Ruotsiin vietiin mätiä, kalavalmisteita ja kirjolohta 13 miljoonalla markalla ja Viroon silakkaa ja kirjolohta kymmenellä miljoonalla. (STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.