Mainos

Kaksoislataus aiheutti Rovajärven kranaatinheitinturman

Joulukuussa yhden varusmiehen hengen vaatineen kranaatinheitinturman syyksi on varmistunut kaksoislataus. Rovajärvellä sattuneessa onnettomuudessa loukkaantui lisäksi vakavasti viisi varusmiestä.

Rovajärven joulukuisen kranaatinheitinonnettomuuden tekniseksi syyksi on varmistunut kaksoislataus. Onnettomuustutkintakeskuksen tutkintalautakunnan mukaan onnettomuudesta saadut todisteet viittaavat selvästi siihen, että kranaatinheittimen putkessa oli laukaistaessa kaksi kranaattia.

Tutkintalautakunnan mukaan alempi kranaatti iskeytyi ylempään kranaattiin ja rikkoontui. Alemman kranaatin sisällä ollut räjähdysaine paloi, mutta ei kuitenkaan räjähtänyt.

Tutkintalautakunnan puheenjohtajan Tuomo Karppisen mukaan on mahdollista, että palo nosti painetta kranaatinheittimen putkessa äkillisesti ja sai putken särkymään.

Raskaan kranaatinheittimen räjähdyksessä kuoli Porin prikaatin varusmies. Onnettomuudessa loukkaantui vakavasti viisi muuta kranaatinheitinryhmään kuulunutta varusmiestä. Turma tapahtui 2. joulukuuta kaksi viikkoa kestäneen Rovajärven ampumaleirin viimeisen päivän koulutustarkastusammunnoissa.

Tutkintalautakunnan puheenjohtajan mukaan kaikki loukkaantuneet varusmiehet ovat jo päässeet sairaalahoidosta. Osa heistä on tällä hetkellä kuntoutuksessa ja osa kotona.

Poliisi tutkii turmaa

Keskusrikospoliisin Turun yksikkö selvittää, onko heitinturmassa syytä epäillä rikosta. Tapausta tutkitaan rikosnimikkeellä palvelusrikos ja kuolemantuottamus.

Rikoskomisario Heikki Topi-Hulmi sanoo, että sekä varusmiehiä että kantahenkilökuntaa voidaan epäillä palvelusrikoksesta. Asianosaisten kuulustelut tehdään kevään aikana.

Rovajärven joulukuisen kranaatinheitinonnettomuuden teknisen paikkatutkinnan ja alustavat kuulustelut teki Rovaniemen poliisi. Jutun tutkinta siirrettiin Turkuun, koska asianosaiset ovat kaikki Varsinais-Suomesta ja Uudeltamaalta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.