Kaksivuotias kuoli sikainfluenssaan Helsingissä

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä kuoli eilen kaksivuotias lapsi, jolla on todettu H1N1-infektio eli sikainfluenssatarjonta.

Lapsi kuului riskiryhmään, jonka vuoksi hän oli saanut rokotteen viikko sitten. Lapsella oli perussairaus, ja hän oli jatkuvalla lääkityksellä.

Potilas sairastui influenssaan alkuviikosta, ja hänet otettiin sairaalahoitoon keskiviikkona. Sairaalaan tullessa lapsella oli ollut hengenahdistusta, mutta muuten hän oli ollut hyvässä kunnossa. Tamiflu-läääkitys aloitettiin heti.

Lapsi oli hoidettavana Lastenklinikan teho-osastolla, mutta hänen tilansa heikkeni nopeasti. Lapsen tarkka kuolinsyy ei ole vielä selvillä.

Suomessa on varmistunut nyt seitsemän sikainfluenssan aiheuttamaa kuolemaa. Lisäksi eilen julkisuuteen tuli tieto Tuusulassa mahdollisesti sikainfluenssaan kuolleesta naisesta. Tarkka kuolinsyy selviää myöhemmin.

Lasten vanhemmat huolissaan

Monien lasten vanhemmat ovat nyt huolissaan omista lapsistaan sikainfluenssaepidemian takia. Miten pitäisi toimia, jos oma lapsi sairastuu, infektiolääkäri Harri Saxen HUSista?

- Vaikea sanoa yleispätevää vastausta, mutta joihinkin asioihin kannattaa kiinnittää erityishuomiota. Ensimmäinen asia, jonka lastenlääkärit usein sanovat, on se, että äiti tai isä ovat usein oikeassa. Jos äiti tai isä on sitä mieltä, että lapsi on vakavasti sairas, silloin täytyy hankkiutua vastaanotolle. Sellaisia muita oireita ovat kova väsymys, lapsi ei reagoi ympäristöönsä tai jos lapsella on hengenahdistusta tai hyvin korkea kuume, joka ei tunnu kuumelääkkeillä alenevan.

Monissa sairaaloissa sikainfluenssapotilaiden määrän kasvu on otettu huomioon siten, että kiireettömiä leikkauksia on peruttu.

- Siten miellä on lisää tehohoitopaikkoja ja muita osastoja ottaa käyttöön, Saxen sanoo.

Lastenklinikalla on kymmenkunta lasta hoidossa sikainfluenssan takia ja Jorvissa parikymmentä lasta. Tehohoidossa on tällä hetkellä yksi lapsi.

Kaksivuotias sikainfluenssauhri tuotiin sairaalaan hengitysvaikeuksien takia, kertoo infektiolääkäri

Miten hengitysvaikeuksista kärsivien odottavien äitien tulisi toimia?

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat