Kaksioremontti etenee: märkätila kellariin

Kellariin perustettuun märkätilaan pystytettiin viimeksi väliseiniä ja nyt jatketaan niiden laatoituksella. Laataksi oli valittu iso, 25 x 25 cm laatta, jonka alustana oli edellisessä jaksossa esitelty sementtikuitulevy.

Laattajako suunnitellaan siten, että alin laatta jää aina hiukan vajaaksi. Alareuna katsotaan lattian mukaan ja ajetaan sieltä pieni soiro pois. Aloitusriman korkeus seinällä määräytyy tämän alimman, vajaan laatan korkeuden mukaisesti – laattojen kiinnittäminenhän aletaan toiseksi alimmasta rivistä, joten riman yläreuna tulee alimman laattarivin yläreunan tasalle.

Tarkat ja tavattoman selkeät laser-vesivaa'at alkavat olla niin edullisia, että kotinikkarinkin kannattaa hankkia sellainen työkalupakkiinsa. Välttämätön se ei tietenkään ole, vaan vanhalla kunnon vatupassilla ja pitkällä linjaimella selviää oikein hyvin. Aloitusriman paikat merkitään seinään ja kiinnitetään se paikalleen tukevasti mutta kuitenkin siten, että se on myöhemmin helppo poistaa. Tässä käytettiin tavallisia hobau-ruuveja. Kun rima aikanaan poistetaan, reiät pitää käsitellä vedeneristeellä ja vahvikekankaalla.

Laatoituksen vaakajako suunnitellaan aloitusriman päälle tehdyn koeladonnan avulla. Hyvä peukalosääntö on, ettei kumpaankaan reunaan panna alle puolikasta laattaa: kapea, muutaman sentin pystykaista toisessa reunassa antaa helposti vähän epämääräisen vaikutelman. Pyritään siis saamaan molempiin reunoihin saman levyiset, yli puolen laatan pystyrivit. Nurkkiin on muistettava myös jättää muutaman millin elämisraot seinien liikkumisen varalta.

Vaikka sementtikuitulevy onkin valmiiksi vedeneristetty, kaikki läpivientikohdat – hanakulmarasiat, pesukoneen poistoputken reiät ja vastaavat – on käsiteltävä vedeneristemassalla ja vahvikekankaalla. Kankaaseen leikataan hiukan hanakulmarasian kaulusta pienempi reikä ja painetaan se paikalleen, jolloin kangas kiristyy sopivasti kauluksen ympärille. Sitä ennen seinään on levitetty vedeneristemassaa, johon kangas painetaan ja kun se on taputeltu tiiviisti kiinni (alle ei saa jäädä yhtään ilmaa) sen päälle vedetään vielä uusi massakerros. Massaa ei saa säästellä vaan kankaan on tultava kokonaan kyllästetyksi.

Monilla valmistajilla on hanakulmiin myös valmiita vahvikekangaskappaleita; niissä on kartionmuotoinen reikä, josta leikataan tarpeen mukaan ylimääräinen osa pois.

Kiinnitä, tarkista ja puhdista

Kiinnityslaasti painetaan tiukasti seinään hammaslastan sileällä puolella, minkä jälkeen se kammataan auki hammaspuolella. Hampaan koko valitaan laatan mukaan: mitä syvempi kuvio sen takapinnalla, sitä isommat hampaat. Kampaamisessa syntyvän kuvion paksuutta voi myös säädellä jossain määrin kamman asennolla – jyrkempi kulma seinään nähden saa aikaan paksumman kuvion.

Laatat painetaan seinään hiukan hiertävällä liikkeellä. Alkuvaiheessa kannattaa ottaa joku paikalleen pantu laatta pois ja tarkistaa sen selkäpuoli: seinää laatoitettaessa siitä tulee olla vähintään 80 % laastin peitossa, lattian kohdalla 100 %. Jos väliin asennetaan koristeeksi kapeaa boordilistaa, listan nurkat sahataan jiiriin.

Saumanaru on syytä valita laatan koon mukaan. Koska laatta oli tällä kertaa ison puoleinen, narun paksuudeksi päätettiin 4 mm. Pysty- ja vaakasaumojen suunta ja suoruus on syytä tarkastaa aika ajoin vatupassilla ja tarpeen vaatiessa oikaista painamalla varovasti pitkällä linjarilla. Raot on puhdistettava vaikkapa pahvin palalla: sinne on todella jäätävä puhdas rako saumaamista varten ja putsaaminen on helpointa tehdä silloin, kun aine on vielä tuoretta. Erityisen tarkka pitää olla nurkissa, joihin pitää jättää pieni elämisrako. Myös laatan pinnalle pursuava kiinnityslaasti on pyyhittävä tuoreeltaan pois märällä sienellä.

Laattojen kiinnityttyä kunnolla jatketaan saumauksella. Saumausaine sekoitetaan tahnamaiseksi massaksi ja levitetään kumilastalla vetelemällä viistoon saumojen yli. Pyritään painamaan ainetta tiukasti saumoihin välttäen ilmakuplien jäämistä. Jo tässä vaiheessa olisi hyvä pyyhkäistä lastan syrjällä laattojen pinta mahdollisimman puhtaaksi.

Annetaan seinän kuivahtaa hetki, minkä jälkeen laatat pestään puhtaaksi märällä sienellä ja kun sen jälki on kuivunut, pinta viimeistellään viivyttelemättä kiillottamalla se puhtaalla kankaalla. Tässä ei saa kuhnailla – sienipesun jäljiltä kuivunut pinta jämähtää helposti kiinni kaakeliin ja sen poistaminen onkin sitten huomattavasti kinkkisempää. Saumat voidaan viimeistellä painamalla ne muotoonsa esimerkiksi sähkömiehen mmj-kaapelilla tai vaikkapa sopivan kokoisella pyörötapilla.

Sauman väriksi on turvallisinta valita jokin lähellä laatan väriä oleva, keskitumma sävy. Kovin vaaleassa saumassa alkaa helposti ajan mittaan näkyä lika, kovin tummassa puolestaan kalkki ja saippua.

Kun valmis pinta on kuivunut yön yli, kaikkiin pysty- ja vaakanurkkiin vedetään silikonisaumat. Pystynurkkiin ei saa missään tapauksessa käyttää kovaa saumausainetta; samoin yli 5 metrin mittaisiin seiniin pitää tehdä välille liikuntasauma, joka täytetään silikonilla. Vähemmän tehneen on syytä käyttää sauman molemmin puolin maalarinteippiä, joka poistetaan heti, kun silikoni on tasattu märällä (astianpesunesteeseen kastetulla!) sormenpäällä. Jos silikonimakkara pääsee kuivumaan ennen teippien poistoa, sen reunat repeävät sitä irrotettaessa.

Lisätietoja:
Kaksikomponenttinen vedeneriste: Keramix A+ ja Keramix X+
Valmistaja Kiilto Oy, www.kiilto.fi

(JKA 19.1.2007)

Lue myös:

    Uusimmat