Kaksio Helsingin Töölöstä

Samin, 30 v, tähtäimessä on noin 80 neliön asunto Helsingin Etu-Töölöstä. Toiveina ovat asunnon ja taloyhtiön hyvä kunto, kaupunkinäkymä, hyvä kylpyhuone ja keittiö, paikka autolle sekä sauna. Hintaa saisi olla noin 300 000. Pesämunana on oma yksiö, sekin Töölöstä.

Taloyhtiön hyvä kunto ei tarkoita Samille halpaa yhtiövastiketta vaan sitä, että yhtiön asioista on huolehdittu pitkäjänteisesti. Etu-Töölön asuntomarkkinat ovat tulleet Samille erittäin tutuiksi, sillä hän on käynyt katsomassa ainakin viittäkymmentä erilaista asuntoa. Sopivaa ei ole vielä löytynyt, vaikka huonompikuntoinenkin saattaisi käydä. Nyt netistä löytyi kaksi mielenkiintoiselta vaikuttavaa uutta vaihtoehtoa.

Ensimmäinen oli 80 vuotta vanhan tiilitalon kuudennessa kerroksessa.

Vaihtoehto 1:

87 m2

2h+ph+k+alk

Rakennusvuosi 1926

Hoitovastike 132 €

Rahoitusvastike 139,20 €

Mh. 267 779 €

Vmh. 275 000 €

Asunto on tavallaan vanhan ja uuden sekoitus. Siihen kuuluu kaksi vessaa – toinen aikoinaan palvelijanhuoneen yhteydessä. Katto on alkuperäinen ja kaunis. Ikkunat olivat poikkeuksellisesti puunväriset ja niiden sälekaihtimet kuuluvat hintaan – jos näin ei ole, siitä on erikseen mainittava sopimuksessa.

Makuuhuone oli tilava, vaatekaappeja ei tosin ollut, mutta kirjahyllyille ja kirjoituspöydälle on tilaa.

Keittiön kalusteet oli uusittu lukuun ottamatta liettä, joka oli turhan kapea – 50 senttinen 60-senttisen tilassa.

Muovimatto ei oikein miellyttänyt.

Pohjoisen puoleisissa ikkunoissa oli lämpölasit. Kylpyhuone oli siisti; amme oli poistettu vuonna 2000 ja laitettu suihku tilalle.

Putkiremontista on tehty kartoitus ja lähivuosina tehdään seurantatutkimus. Aivan lähivuosina sitä ei siis ole tiedossa. Yhtiössä oli uusittu hissejä ja erilaisia ulkopintoja sekä rappukäytävää.

Harvinaista Töölössä – taloon kuului autohalli ja pihapaikkoja. Toinen harvinaisuus oli talonmies.

Sami arvioi asunnon sisäseinien olevan pintaremontin tarpeessa, samoin koko keittiön. Pesutilat menettelivät, mutta jotain sinnekin tietysti voisi uusia.

Plussaa:

+ avara läpitalon asunto

+ hyvä pohja ja sijainti

+ autopaikat

+ hinta

Miinusta:

- remontin tarve

Vaihtoehto 2:

Hieman pienempi ja pari vuotta nuorempi asunto oli tarjolla töölöläistalon kolmannesta kerroksesta. Asunnon pohjaratkaisu oli muutettu kokonaan 1980-90–lukujen vaihteessa.

81 m2

2h+k+s

Rakennusvuosi 1928

Hoitovastike 162 €

Vesimaksu 11 €/hlö/kk

Mh. 305 000 €

Asuntoon tultiin sisään tavallaan suoraan keittiöön. Vaatekaapit olivat samassa yhteydessä. Makuuhuone oli erotettu olohuoneesta ja rakennettu erillinen sauna-kodinhoitotila. Keittiössä kaikki koneet oli integroitu kalusteisiin.

Sisustustyyli oli harkittu ja hieno, muttei välttämättä Samin mieleen.

Pesutilat olivat isot. Siellä oli jouduttu kaakeloimaan osa tiloista uudelleen vesivahingon takia: ostajaa kohtaanhan vastuussa on myyjä ja myyjälle puolestaan remontin tekijä. Papereista ilmeni, että remontin oli suorittanut ammattitaitoinen tekijä.

Talossa oli tehty vuosien mittaan paljon perusparannuksia, mm. sähkönousut ja lämmönjakohuoneen asbestityöt.

Plussaa:

+ yksilölliset sisustusratkaisut

Miinusta:

- porraskäytävä

- pimeä asunto

- sisustustyyli

- hinta

Sami lämpeni isommalle asunnolle – korkeammalla ja valoisa läpitalon asunto.

Hän teki hivenen tingityn tarjouksen, jonka myyjä hyväksyi. Yhtiössä on kuitenkin lunastuslauseke, joten aivan varmaa Samin pitkän asunnonetsinnän päättyminen ei vielä ole.

Viikon kuluttua etsimme omakotitaloa Kotkasta.

(JKA 23.1.2005)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja