Mainos

Kaksintaistelussa väittely EU-armeijasta: "Pelkkiä päivänkakkara-puheita"

MTV:n Kaksintaistelussa kohtasivat tänään vihreiden Ville Niinistö ja vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki. Keskustelu äityi kiivaaksi muun muassa silloin, kun aiheeksi nousi Suomen puolustus.

Kaksintaistelun juontajat Eeva Lehtimäki ja Timo Haapala tenttasivat molempia puoluejohtajia Suomen turvallisuusratkaisuista.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie varoitti aiemmin Ylen vaalitentissä ärsyttämästä Venäjää.

MTV:n tentissä Arhinmäki painotti, että puolue on erityisen huolissaan Venäjän ihmisoikeustilanteesta, muttei kuitenkaan näe Venäjää sotilaallisena uhkana.

Arhinmäen mukaan on hyvä, että on olemassa Suomen ja Ruotsin kaltaisia liittoutumattomia maita, jotka voivat toimia tarvittaessa sovittelijoina. Nato-jäsenyyttä hän ei kannata.

Vihreätkään eivät ole Naton kannalla, mutta puheenjohtaja Niinistön mukaan Suomen on tärkeä toimia yhteisessä rintamassa muiden EU-maiden kanssa.

– Meidän pitää vahvistaa Euroopan ulko- ja turvallisuuspoliittista yhteistyötä, mutta myös puolustusyhteistyötä ennen kaikkea Ruotsin kanssa mutta myös Euroopan maiden. Miten Vasemmistoliitto suhtautuu Euroopan puolustusyhteistyön vahvistumiseen, Niinistö tenttasi Arhinmäeltä.

Arhinmäen mukaan Ruotsin kanssa yhteistyön tekeminen ja tiivistäminen on järkevää, mutta Tasavallan presidentti Sauli Niinistönkin esille nostama ajatus EU-armeijasta saa täystyrmäyksen.

– Puheen eurooppalaisesta armeijasta ovat sellaisia päivänkakkara-puheita. Ei ole uskottavaa eikä toivottavaa, että EU-maille tulisi yhteistä armeijaa. 

Ville Niinistö korosti, että Suomen on tehtävä ratkaisut itsenäisesti, omaa etua ajatellen.

– Meidän on puolustettava reilua kauppaa, ihmisarvoa, kansainvälistä oikeutta ja demokratiaa aina. Kun teemme omia turvallisuuspoliittisia valintojamme, on tiedostettava, että Venäjä on ryhtynyt harrastamaan sotilaallisen vallankäytön pelotetta useassa maassa. Me emme voi alistua siihen, että Venäjä käyttäisi Suomea hyväkseen ja jättäisimme tekemättä mitä itse haluamme tehdä.

55:00

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.