Mainos

Kaksi varastettua karttaa palautettiin Helsinkiin

Kaksi helmikuussa Helsingin yliopiston kirjastosta varastettua arvokasta vanhaa karttaa on palautettu Suomeen.

Kartat palautettiin Suomen Lontoon -suurlähettilään Pertti Salolaisen saattamana. Näin talteen on saatu neljä kaikkiaan kuudesta varastetusta kartasta.

Kartat kuuluvat Nordenskiöldin historiallisesti arvokkaana pidettyyn karttakokoelmaan. Kartat ovat peräisin 1400-1600-luvuilta.

Karttojen varkaudesta epäilty Britannian kansalainen Melvin Nelson Perry määrättiin vangittavaksi Helsingin käräjäoikeudessa viime viikolla. Ensimmäisen kerran hänet vangittiin poissaolevana 1. maaliskuuta. Kiinni Perry saatiin Lontoossa 12. maaliskuuta, ja Suomeen hänet kuljetettiin 6. elokuuta.

Poliisikuulusteluissa yhteistyöhaluinen Perry on myöntänyt anastaneensa kyseiset kuusi karttalehteä. Hän on kertonut toimineensa yksin. Perry tuli myös syyllistyneeksi salakuljetukseen, kun hän toimitti kulttuurihistoriallisesti arvokkaat kartat ulkomaille. Hän ei ole kiistänyt myöskään salakuljetusta.

Tuntematon "lahjoittaja"


Maaliskuun puolivälissä, pian rikoksen jälkeen, tuntematon henkilö palautti Britanniassa kaksi anastetuista kartoista Suomen Lontoon -suurlähetystöön. Lähettäjä kertoi kirjeessä ostaneensa kartat Perryltä.

Eilen saapui sitten suurlähetystöön henkilökunnalle osoitettu putkilo, jossa oli niin ikään kaksi anastettua karttalehteä. Eilinen postilähetys ei tullut yllätyksenä, vaan se oli tulosta sitä edeltäneestä tiiviistä neuvonpidosta mm. poliisin, Perryn ja Suomen Lontoon -suurlähetystön välillä. Perry halusi kertomansa mukaan selvittää sotkunsa mahdollisimman pitkälle.

-Perrylle vakuuteltiin, että hänen tuomionsa aikanaan varmasti lieventyy, jos hän auttaa tämän rikoksen selvittämisessä. Niin kuin asianlaita on Suomen lain mukaan, kertoo rikospoliisi Pekka Korhonen Helsingin rikospoliisista.

Edelleen on siten kateissa vielä kaksi karttalehteä. Karttajutun oikeuskäsittely alkaa 6. syyskuuta, jolloin luetaan syytteet Perryä vastaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.