Mainos

Kaksi punatähtikonetta – ja Suomessa on kriisi

Kahdesta epäillystä venäläiskoneen ilmatilanloukkauksesta on kulunut melkein kaksi viikkoa. Tähän mennessä tapahtumia ovat julkisuudessa selvittäneet rajavartiolaitoksen tutkinnanjohtaja, puolustusministeriön viestintäjohtaja, puolustusministeri, ilmavoimien operaatiopäällikkö, ilmavoimien komentaja, puolustusvoimien komentaja, pääministerin avustaja, pääministeri ja tasavallan presidentti.

Äänessä on siis ollut yhdeksän arvovaltaista henkilöä, mutta täydellistä tolkkua tapahtumien kulkuun ei ole saatu vieläkään. Kuvaan sopii, että ilmavoimien komentaja vaatii nyt selvitystä maakuntalehden virheellisestä uutisoinnista.

Sotasalaisuuksia tuskin on jupakan vuoksi päässyt venäläisille vuotamaan, ei median välityksellä eikä muutenkaan. Jos venäläisten tarkoituksena 20. toukokuuta oli testata Suomen ilmavalvontaa, he tuskin saivat selville paljonkaan sellaista, mitä eivät olisi jo tienneet. Kuten esimerkiksi sen, että Hornetin lento Rissalasta Suomenlahdelle kestää kauemmin kuin se kesti silloin, kun tukikohta vielä oli Pirkkalassa.

Sen sijaan venäläiset ovat saaneet kiinnostavaa ja kenties yllättävääkin tietoa armeijan, sisäministeriön ja puolustushallinnon viestinnästä. Kaksi punatähtistä kuljetuskonetta riitti siihen, että Suomessa syntyi viestinnällinen kriisi.

Mikä esti puolustusministeriötä kertomasta heti tuoreeltaan, että kaikkiin ilmatilanloukkauksiin ei reagoida lähettämällä hävittäjät ilmaan, koska asioita selviää tutkan ja radionkin avulla?

Entä miksi sekä puolustusministerin että rajavartiolaitoksen piti alkaa selittää alueloukkausta ukonilmalla venäläisten puolesta ja heidän edukseen sen sijaan, että olisi odotettu venäläisten omaa vastausta?

Entä miten on mahdollista, että vaikka tapahtuneesta on pian kaksi viikkoa, Suomen viranomaiset eivät ole osanneet päättää, kenelle viestiminen kuuluu?

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.