Mainos

Kaksi poliisia ammuttiin Norjassa

Kaksi norjalaispoliisia surmattiin viime yönä Austbön saarella Nordlandin läänissä Pohjois-Norjassa. Virantoimituksessa olleet poliisit ampunut mies antautui poliisille tänään puolilta päivin. Viisissäkymmenissä oleva mies oli lomalla psykiatrisesta sairaalasta. Surmatyöt tehnyt mies antautui poliisille sen jälkeen kun poliisi oli piirittänyt miehen Austbössä sijaitsevan kotitalon, johon hän oli linnoittautunut. Kolmisenkymmentä saaren 140 asukkaasta evakuoitiin piirityksen aikana.

Sandnessjöenin kaupungin edustalla sijaitsevaan Austbön saareen hälytettiin poliisivahvistuksia viime yönä, kun lapsuudenkotiinsa sulkeutuneen miehen kerrottiin käyttäytyvän uhkaavasti. Aseistautunut mies uhkasi käyttää aseitaan, jos taloa lähestyttäisiin.

Mies ampui kaksi poliisia, jotka olivat menossa naapuritaloon evakuoimaan asukkaita. Paikalla olleet poliisit kertoivat kuulleensa kolme laukausta. Saarelle lähetettiin lisävahvistuksia surmatöiden jälkeen. Tilanne laukesi vasta puolilta päivin, kun poliisi määräsi miehen ulos talosta. Mies ehti kävellä noin 400 metriä, kun poliisi otti hänet kiinni.

Poliisisurmat harvinaisia

Poliisisurmat ovat harvinaisia Norjassa. Edellisen kerran virantoimituksessa ollut poliisi surmattiin vuonna 1991.
-Tämä on järkyttävä tragedia, sanoi Norjan poliisiliiton varapuheenjohtaja Arne Johannessen tänään.

Poliisisurmaaja oli hoidossa Nordlandin psykiatrisessa sairaalassa, mistä hän oli parhaillaan viikon lomalla.
-Mies ei millään lailla antanut ymmärtää, että jotain olisi vialla, kun hän soitti sairaalaan tiistai-iltana, kerrottiin sairaalasta tänään. Miehen piti lähiaikoina päästä sairaalahoidosta.

Potilaiden lomat puhuttavat

Austbön poliisisurmat puhuttivat tänään useita norjalaispoliitikkoja. Monet vaativat muun muassa tiukempia määräyksiä psykiatristen potilaiden lomiin.
-Tapahtuma on aivan hirvittävä. Me tiedämme, että monia ympäristölleen vaarallisia henkilöitä pallotellaan viranomaisilta toisille; he ovat liian sairaita istuakseen vankilassa ja liian terveitä ollakseen potilaita, sanoi suurkäräjien lakivaliokunnan puheenjohtaja Kristin Krohn Devold.

Oikeusministeri Aud Inger Aure ei kuitenkaan katsonut, että vaaralliset psykiatriapotilaat voitaisiin noin vain sulkea vankilaan. Ongelma vaatii muunlaisia ratkaisuja, hän arvioi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.