Mainos

Kaksi poliisia ammuttiin aamuyöllä Helsingissä

Kaksi poliisimiestä surmattiin keskiviikon vastaisena yönä Helsingin Ullanlinnassa, kun he olivat partiointitehtävissä etsimässä Hotelli Palaceen tunkeutunutta ryöstäjää. Tekijän etsintä yhä käynnissä kiivaanaa.

Poliisisurmat tapahtuivat kello 2.53 ja niitä edeltänyt hotelliryöstö kello 2.42. Tapahtuma-aikaan poliisipartioita oli operatiivisissa tehtävissä ryöstön johdosta jo kaikkiaan yhdeksän. Poliisien raaka surmaaminen käynnisti jo yöllä laajat poliisitoimet ampujan tavoittamiseksi. Surmapaikka eristettiin rikospaikkatutkinnan ajaksi.
Poliisin silminnäkijöiltä hotellin portieerilta, joka löytyi sidottuna, ja surmalaukausten tapahduttua ikkunasta katsoneelta silminnäkijältä saatujen tietojen mukaan ampuja on noin 30-vuotias, vaalea, 180-senttinen hoikka mies. Hän puhuu suomea ja sujuvaa englantia. Poliisi pitää mahdollisena, että surmaaja on ulkomaalainen.

Virkatehtävissä surmansa saaneet poliisit ovat ylikonstaapeli Eero Holsti ja vanhempi konstaapeli Antero Palo. Vuonna 1941 syntynyt Holsti olisi jäänyt parin vuoden kuluttua eläkkeelle. Vuonna 1965 syntynyt Palo oli aloittanut palveluksessa vuonna 1988 ja oli pienen lapsen isä. Holstin lapset ovat jo täysi-ikäisiä.
-Molemmat olivat kokeneita kenttämiehiä, kuvasi ylikomisario Pertti Loikkanen.

Kolme laukausta

Hälytyksen jälkeen seuraava havainto Holstista ja Palosta saatiin 11 minuuttia myöhemmin Tehtaankadun ja Kapteeninkadun kulmasta, josta heidät löydettiin ammuttuina poliisiauton ulkopuolelta, Loikkanen kertoi.
Surmanlaukaukset on ilmeisesti ammuttu käsiaseella, ja ampujan uskotaan olleen liikkeellä jalan. Surmalla ei ilmeisesti ole silminnäkijää.
Poliisi sai tiedon ampumisesta eräältä lähiseudun asukkaalta, joka oli herännyt laukauksiin ja nähnyt jonkun henkilön poistuvan. Soittajan kertomuksen mukaan laukauksia olisi ollut kolme. Poliisit eivät ampuneet laukaustakaan. Tämä viitannee siihen, että ampuja oli onnistunut yllättämään heidät.
-Pakosta tästä semmoinen johtopäätös tulee, Loikkanen myönsi.

Ampujasta tietokonekuva

Ylikomisario Loikkanen kertoi, että hotelli Palaceen tunkeutunut ryöstäjä oli sitonut hotellin portieerin, mutta ei ollut tehnyt tälle väkivaltaa. Ryöstäjä oli tavoitellut hotellista rahaa. Poliisi ei kuitenkaan kertonut, oliko hän saanut mitään mukaansa.
Poliisi kuulusteli aamulla portieeria sekä laukaukset kuullutta henkilöä. Lisäksi kuulusteltavana oli kolmaskin henkilö, jolla arveltiin mahdollisesti olevan tapaukseen liittyviä tietoja.

Silminnäkijähavaintojen perusteella piirrettiin hotelliryöstäjästä, jonka uskotaan myös ampuneen surmansa saaneet poliisit, myös tietokonekuva. Kuva levitettiin tiedotusvälineille, Suomen rajoille ja Interpolin kautta myös kansainväliseen levitykseen.

Ullanlinnassa tehoetsintä

Poliisisurmaajaa etsittiin aamuyön aikana Etelä-Helsingissä kymmenien poliisipartioiden voimin. Kaupungin yllä partioi myös helikopteri valonheittimin.
Kapteeninkatu Vuorimiehenkadun ja Tehtaankadun väliltä eristettiin teknisen rikospaikkatutkinnan ajaksi, ja kadulla liikkuneiden menot tarkistettiin poliisivoimin.
Operaation ajaksi Helsingin poliisilaitos sai virka-apua Espoosta ja Vantaalta sekä Liikkuvalta poliisilta, jotta se pystyi irrottamaan omia partioitaan surmaajan tehoetsintään.

Poliisisulku purettiin

Etsinnöissä oli enimmillään mukana 30 poliisipartiota. Sen jälkeen kun poliisisulku aamulla purettiin liikenne palautui normaaliksi pian aamukahdeksan jälkeen.
Poliisi sai tapahtumaan liittyen aamun aikana runsaasti vihjeitä, mutta ratkaisevaa vihjettä surmaajan tavoittamiseksi ei vielä saatu.
Sekä lentoasema että lähtevät laivat pantiin samalla tehotarkkailuun, ja esimerkiksi Ruotsin-laivaan nousseet matkustajat videoitiin.

Poliisi pyrki selvittämään ampujan liikkeitä myös eri liikkeiden ja yhteisöjen valvontakameran ottamien nauhojen avulla. Yksi näistä videonauhoista näytettiin myös aamun televisiolähetyksissä. Siinä kadulla liikkuvalla miehellä oli yllään tumma lyhyt takki, jossa on vaaleat hihat sekä mahdollisesti vaaleanharmaat tai vaaleahkot farkut ja jaloissa lenkkitossut. Hänellä oli ilmeisesti mukanaan tumma, mahdollisesti tummanvihreä putkikassi, jonka päissä oli keltaista tai mahdollisesti kullanväristä tekstiä.

Poliisi pyytää yleisöä jo aamulla ilmoittamaan mahdollisista silminnäkijähavainnoista. Tietoja kaivattiin erityisesti hotelli Palacen seuduilla ennen ampumista liikkuneista henkilöistä. Havaintoja pyydettiin Helsingin rikospoliisin puhelinnumeroihin 09-1895308 ja 1895347.
Poliisille tuli jo varhaisaamun aikana tullut jonkin verran vihjeitä, ja aamun valjettua vielä lisää. -Kyllä yleisö reagoi, Loikkanen kiitteli.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.