Mainos

Kaksi kuoli ultrakevyen lentokoneen maahansyöksyssä

Kaksi ihmistä on kuollut ultrakevyen lentokoneen maahansyöksyssä Jämijärvellä Satakunnassa. Pelastuslaitos sai onnettomuudesta hälytyksen illansuussa hieman ennen puolta kuutta. Turmapaikka on Jämijärven Vihussa lähellä lentokenttää.

Onnettomuuden syystä ei vielä keskiviikkona illalla ollut tietoa. Onnettomuustutkintakeskus ja poliisi aloittavat onnettomuuden tutkinnan kunnolla torstai-aamuna.

Ultrakevyissä lentokoneissa voi olla korkeintaan kaksi paikkaa, ja niillä lentävät yleensä ilmailun harrastajat. Ultrakevyillä koneilla saa lentää ainoastaan päivällä, eivätkä ne ole taitolentokelpoisia.

Viime vuosina ultrakevyille lentokoneille on sattunut useita onnettomuuksia.

Ilmailuliiton lajipäällikkö Jorma Sucksdorff myöntää, että ultrakevyiden lentokoneiden harrastamisen turvallisuuskulttuurissa on korjattavaa.

Erityishuomiota pitäisi hänen mukaansa kiinnittää opettajien koulutukseen ja tarkastuslentotoimintaan. Koulutusta on jo parin vuoden ajan pyritty kehittämään siihen suuntaan, että koulutus ei päättyisi heti lupakirjan tuntivaatimusten täyttyessä, vaan vasta kun taitovaatimukset ovat täyttyneet.

Nykyisin lupakirjan saamiseen vaaditaan minimissään 25 lentotuntia.

- Hyvin usein meillä tutkituissa onnettomuuksissa yhtenä tekijänä on ollut ohjaajan vähäinen kokemus, kertoo Onnettomuustutkintakeskuksen ilmailuonnettomuuksien johtava tutkija Markus Bergman.

Harrastajamäärät tuplaantuneet

Ultrakevyiden koneiden tekniikka sen sijaan on kunnossa. Sucksdorffin mukaan viime vuosien onnettomuudet ovat johtuneet poikkeuksetta koneen ohjaamossa tehdyistä virheistä.

Ilmailuliitolla ja Liikenteen turvallisuusvirasto Trafilla on meneillään projekti, jossa tähdätään siihen, että pienemmistäkin vaaratilanteista laadituista raporteista tehtäisiin osittain julkisia.

- Tämän avulla saataisiin näytettyä muille lentäjille, millaisia virheitä tulisi välttää, Sucksdorff valaisee.

Hän kuitenkin korostaa, että viime vuosina lentoturvallisuus on parantunut. Lennettyjä tunteja kohden onnettomuuksia tapahtuu entistä vähemmän.

- Osa näistä onnettomuuksista tapahtuu ainoastaan sen takia, että nykyään lennetään niin paljon.

Ultrakevyiden koneiden harrastajamäärät ovat tuplaantuneet seitsemän viime vuoden aikana. Vuonna 2009 lupakirja oli 1248 ultrakevytlentäjällä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.