Mainos

Kaksi koulutaksia kärähti ratista

Koulukyytiajossa ollut taksinkuljettaja puhalsi poliisin alkometriin törkeät 1,45 promillea tänä aamuna Ilomantsissa. Tarkkuusalkometri vahvisti lukemat.

Poliisin mukaan noin 50-vuotias mies oli hieman ennen mittausta kuljettanut viisi ala-asteikäistä lasta kouluun Markunvaaralta Ilomantsin keskustaan. Matkaa oli puolenkymmentä kilometriä. Kuljettajalla oli lisäksi tiedossa useita uusia asiakastilauksia myöhemmin päivällä.

Kaiken huipuksi sama poliisipartio käräytti ratista aamulla myös toisen ilomantsilaisen taksinkuljettajan, joka poliisin tietojen mukaan ajaa koulukyytejä. Ilomantsilainen 44-vuotias mies puhalsi tasan yhden promillen lukemat taksiasemalla.

- Tämä on erittäin huolestuttava tulos. Poliisilaitosten järjestelyn myötä valvonta on vähentynyt Ilomantsissakin viime aikoina, ja nyt lieveilmiöt alkavat tulla esiin, tuskailee vanhempi konstaapeli Heikki Vatanen Ilomantsin poliisiasemalta.

Käryt tapahtuivat, kun Ilomantsin poliisipartio ratsasi koulukyytiajossa olevien taksinkuljettajien ajokuntoa. Poliisi otti molempien taksinkuljettajien ajokortit ja ammattiajoluvat haltuunsa ja asian käsittely jatkuu aikanaan käräjäoikeudessa.

Yksi partio, aina ei sitäkään

Ilomantsin poliisiasemalla on yksi oma partio, joka joutuu kuitenkin liikkumaan jatkuvasti koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueella. Ilomantsissa poliisi on näkyvissä yhä harvemmin.

- Aina ei ole sitä yhtäkään partiota, eipä siinä paljon puhallusratsioita pidetä, Vatanen myöntää.

Ilomantsin kunnan koulutoimessa poliisin aamuinen toiminta saa runsaasti kiitosta. Sekä vanhemmilta että kouluväeltä on tullut usein vinkkejä epäilyttävistä kuljettajista.

- Sivistystoimenjohtaja soitteli heti kiitokset, myhäilee Vatanen.

"Täydellistä tunarointia"

Taksiliitossa Ilomantsin uutiset otettiin järkyttyneinä vastaan. Tuomio oli tyly.

- Täytyy sanoa niin kuin Kekkonen, että saatanan tunarit, puuskahtaa toimitusjohtaja Lauri Säynäjoki.

Törkeästä rattijuopumuksesta kärähtää Taksiliiton oman arvion mukaan vuosittain puolenkymmentä koululaiskuljetuksia ajavaa kuljettajaa.

- Määrä ei ole onneksi suuri, koska joka päivä Suomessa koululaisia ajaa 3500 taksinkuljettajaa, Säynäjoki huomauttaa.

Kaikkiaan ajolupia on Suomessa peräti 100 000 kappaletta. Säännöllisesti ajossa on arviolta 25 000 - 30 000 kuljettajaa. Kaikkiaan tästä porukasta kärähtää liiton arvion mukaan vuosittain muutama kymmenen kuljettajaa törkeästä rattijuopumuksesta.

- Yksikin tapaus on liikaa, meillä on nollatoleranssi. Tämä Ilomantsin tapaus on aivan ennenkuulumaton ja tuomitsemme sen jyrkästi. Sekä isäntien että kuljettajien on otettava tämä asia tosissaan.

- Onneksi sekä asiakkaat että myös koulutakseissa matkustavat lapset ovat aika tarkkoja. Ilmiantoja tulee, kun siihen on epäilystä, kiittelee toimitusjohtaja Säynäjoki.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.