Kaksi kolmesta yhä Nato-jäsenyyttä vastaan

Suomalaisten sotilaiden uskotaan joutuvan sotiin Suomen ulkopuolelle, jos Suomi liittyy Natoon.

Selkeä enemmistö suomalaisista vastustaa edelleen Suomen Nato-jäsenyyttä, mutta yhteistyö sotilasliiton kanssa hyväksytään laajasti.

Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan tänään julkistetun kyselyn mukaan 69 prosenttia on sitä mieltä, että Suomen ei pidä pyrkiä Naton jäseneksi. Nato-vastaisuus näyttää nousseen rahtusen, sillä viime vuonna vastaava luku oli 67 prosenttia.

Nato-jäsenyyttä kannattaa 26 prosenttia suomalaisista eli yhtä suuri osuus kuin viime vuoden kyselyssä.

Vaikka Nato-jäsenyyttä karsastetaankin, hyväksytään Suomen yhteistyö sotilasliiton kanssa laajasti. Esimerkiksi Nato-johtoisiin kriisinhallintaoperaatioihin osallistumisen hyväksyy 60 prosenttia suomalaisista ja Naton nopean toiminnan joukkojen harjoituksiin osallistumisen peräti 68 prosenttia suomalaisista.

Kyselyn perusteella Suomen ylivoimaisesti Nato-myönteisin puolue on kokoomus, jonka kannattajista jäsenyyttä sotilasliitossa kannattaa 55 prosenttia. Toiseksi Nato-myönteisin on keskusta 28 prosentin kannatuksella. Vasemmistoliiton kannattajista peräti 97 prosenttia vastustaa Nato-jäsenyyttä.

Suosituin sotilasliittokumppani suomalaisten silmissä olisi EU, jota parhaana vaihtoehtona pitää 42 prosenttia suomalaista.

EU:n nopean toiminnan joukkoihin osallistuminen nauttii suomalaisten keskuudessa laajaa kannatusta, sillä sen hyväksyy peräti 75 prosenttia suomalaisista. EU-yhteistyön kannatus on lisääntynyt selvästi viime vuodesta. EU-joukkoihin osallistumista vastustaa viidennes suomalaisista.

Ei sotilaita ulkomaille

Kyselyssä kysyttiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa perusteluita Nato-kielteisyydelle ja -myönteisyydelle.

Jäsenyyden vastustajien tärkein perustelu oli se, että suomalaisten sotilaiden uskottiin joutuvan Natossa sotiin Suomen ulkopuolelle. Vastustajat olivat myös sitä mieltä, että Suomen olisi syytä pysyä suurvaltaristiriitojen ulkopuolella.

Niin ikään Yhdysvaltain liian suurta vaikutusvaltaa Natossa kritisoitiin ja pelättiin, että Nato-jäsenyys voisi lisätä Venäjän uhkaa Suomessa.

Jäsenyyden kannattajat perustelivat kantaansa ennen muuta sillä, että Suomen puolustusvoimat ei selviä yksin. Kannattajien mukaan Nato-jäsenyys toisi myös turvaa Venäjän uhkaa vastaan. Niin ikään pidettiin hyvänä, että Suomi olisi mukana läntisissä järjestöissä ja päättämässä Naton operaatioista.

Tutkimusta varten haastateltiin marraskuussa hieman alle tuhatta 15-79-vuotiasta suomalaista. Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus Oy.

Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta on pysyvä parlamentaarinen komitea, jonka tehtävänä on muun muassa selvittää kansalaisten mielipiteitä turvallisuus- ja puolustuspolitiikan kysymyksistä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat