Mainos

Kaksi iskua turkistarhaan Orimattilassa

Sama turkistarha on joutunut kahdesti ilkivallan kohteeksi Orimattilassa. Ensimmäistä kertaa Suomessa tarhakettuja tahrittiin värillä ja anastettiin siitoskettujen sukukortteja. -Menetelmät ovat suoraan turkiksia vastustavien aktivistien ohjeista ja ulkomailla kokeiltuja, sanoo rikoskomisario Yrjö Kemppinen Orimattilan poliisista.

-Toimintatavasta näkee, ettei ole haluttu vahingoittaa eläimiä, vaan tarhauselinkeinoa. Molemmat luvattomat vierailut turkistarhalle tulivat poliisin tietoon myöhään sunnuntai-iltana. Vahinkojen suuruuteen vaikuttaa se, lähteekö väri ketuista vai ei.

Ensimmäisen kerran ilkivallantekijät kävivät Kuisman tarhalla Orimattilan Pyörähtälässä viime keskiviikon vastaisena yönä. Silloin oli avattu 150 eläimen häkit. Ulos oli tullut vain 20 eläintä ja niistäkin suurin osa oli jäänyt sisälle taloon. Kateisiin jäi vain kolme supia ja yksi kettu.

Sunnuntai-iltana tarhaajapariskuntaa odotti vieläkin suurempi ikävä yllätys, kun he palasivat vuorokauden koiranäyttelymatkalta. Noin 300 ketun turkit oli tahrittu vaaleanpunaisella, nestemäisellä aineella. Lisäksi oli anastettu noin 200 ketun sukukortit.

Turkiseläinten Kasvattajain liiton toiminnanjohtaja Gustav Smulter harmittelee sitä, ettei tarhaaja tehnyt ensimmäisestä kerrasta ilmoitusta poliisille ja liitolleen. Tästä on annettu selvät ohjeet jäsenille.

Komisario Kemppisen mukaan tarhaaja arvioi viime viikon vahingot niin pieniksi, ettei hän halunnut antaa aktivisteille näiden haluamaa julkisuutta. Poliisi ei vielä maanantaina ehtinyt tehdä kuulusteluja tapauksen johdosta.

Toiminnanjohtaja: eläinrääkkäystä

Toiminnanjohtaja Gustav Smulter sanoo liitossa olleen pientä pelkoa uusista vastaiskuista, vaikkei niitä olekaan kirjattu viime joulukuun jälkeen.

-Toivottavasti tämä ei ole laajemman sarjan alku. Smulterin mukaan Orimattilankin ilkivallantekoja voi luonnehtia eläintenrääkkäykseksi.
-Jos karvat liimautuvat värin takia toisiinsa, eläimen lämmönerityskyky heikkenee. Pahimmassa tapauksessa eläin on lopetettava.

Smultersin mukaan yhden ketun nahan hinta on 500-800 markkaa. Siitoseläimen hinta on 2-3-kertainen. Sukutaulutonta kettua ei voi käyttää siitoseläimenä.

Smulterin mukaan ilkivallanteot eivät ole vaikuttaneet turkismarkkinoihin. Nahat käyvät kaupaksi hyvin ja hyvään hintaan.
-Vahinko on suuri yksittäiselle tarhaajalle, varsinkin, jos hänellä ei ole vakuutuksia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.