Mainos

Kaksi Guantanamo-oikeudenkäyntiä alkaa

Suurin osa leirin 500 vangista on ollut vangittuna leirillä ilman virallisia syytteitä Taliban-hallinnon kaaduttua Afganistanissa kolmisen vuotta sitten.

Guantanamon vankileirillä Kuubassa alkaa tänään kaksi oikeudenkäyntiä. Toisessa syytetään jemeniläistä miestä al-Qaidan rekrytointivideon teosta, toisessa kanadalaista miestä amerikkalaissotilaan tappamisesta Afganistanissa.Molemmat syytetyt ovat vakuuttaneet syyttömyyttään.

Yhdysvallat on sulkenut Guantanamon laivastotukikohdan vankilaan noin 500 henkilöä, jotka on pidätetty eri puolilla maailmaa terrorismista epäiltynä. Vain yhdeksää vankia vastaan on nostettu muodollinen

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty on vaatinut jälleen Yhdysvaltain hallitusta joko vapauttamaan vangit tai sallimaan heille oikeudenmukaiset oikeudenkäynnit. Samalla järjestö toisti kantansa, että Guantanamon leiri pitäisi sulkea ja kidutusväitteet tutkia.

Amnestyn mukaan Guantanamon vankileirillä kidutetaan ja kohdellaan yhä huonosti terrorismista epäiltyjä vankeja. Järjestö on julkaistu uusia tietoja väitetyistä pahoinpitelyistä.

- Guantanamossa noin 500:aa miestä on kohdeltu niin alentavasti, ettei kenenkään pitäisi joutua sellaista kokemaan, Amnesty sanoo lausunnossaan.

- Senpä vuoksi ei olekaan ihmeellistä, että vuosia jatkuneen epätietoisuuden jälkeen jotkut näistä miehistä ovat ilmaisseet halunsa mieluummin kuolla kuin pysyä ikuisesti Guantanamossa.

Amnesty on saanut haltuunsa tuoreita kertomuksia vankileirin oloista. Ne ovat samansuuntaisia kuin aiemmatkin kuvaukset. Niiden mukaan amerikkalaiset vartijat hakkaavat vankeja, nöyryyttävät heitä seksuaalisesti, pitävät heitä eristysselleissä ja uhkaavat heidän perheitään. Leirillä vilisee myös tauteja ja erilaisia infektioita.

Yhdysvallat on kiistänyt käyttävänsä tai suvaitsevansa kidutusta vankileirillä.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.