Mainos

Kaksi brittiä pyrkii Södermanin seuraajaksi

Oikeusasiamies Jacob Södermanille haetaan kuumeisesti seuraajaa. Toistaiseksi esille on noussut kaksi nimeä. Kiinnostuksensa ovat ilmaisseet brittiläiset konservatiivit Richard Balfe ja Roy Perry. Molemmat ovat EU-parlamentin jäseniä.

Södermanin seuraaja pyritään valitsemaan tämän vuoden aikana. Euroopan oikeusasiamiehenä pitkään toiminut Söderman jää eläkkeelle ensi keväänä.

Balfe loikkasi alkuvuonna sosialistien riveistä konservatiivien EPP-ryhmään. Hän on toiminut pitkään parlamentin kvestorina. Balfe vahvisti tänään olevansa kiinnostunut oikeusasiamiehen paikasta.

-Tein ryhmälleni selväksi, että olen käytettävissä, Balfe kertoi Strasbourgissa. Balfen mukaan EPP:n ehdokkaasta pyritään päättämään lähiviikkojen aikana. Hän kertoi, että myös Perryn nimi on ollut ryhmässä esillä. Toimeen edellytetään joko korkeimman oikeuden pätevyyttä ehdokkaan kotimaassa tai kokemusta oikeusasiamiehen toimessa. Tämä rajoittaa vaihtoehtoja. Sen enempää Balfe kuin Perrykään ei suoranaisesti täytä vaatimuksia. Balfella on kaupallisen alan koulutus. Perry on ammatiltaan opettaja. Hän on tosin työskennellyt pitkään hyvään hallintoon liittyvien asioiden parissa parlamentin vetoomusvaliokunnassa.

Hakukierros on alkusyksyllä

Vetoomusvaliokunta ohjaa oikeusasiamiehen toimia ja valintaa. Sen varapuheenjohtajan Astrid Thorsin mukaan hakukierros pidetään alkusyksyllä. Ehdokkaiden kuulemiset aiotaan järjestää lokakuussa.

-Valinta pyritään tekemään tänä vuonna, Thors kertoi.

Söderman on toiminut EU:n historian ensimmäisenä oikeusasiamiehenä vuodesta 1995 lähtien. Hänet valittiin uudelle viisivuotiskaudelle syksyllä 1999. Söderman jää eläkkeelle ensi huhtikuussa täytettyään 65 vuotta. Nimitys saatetaan tehdä ensin määräaikaisena, koska uusi parlamentti aloittaa toimintansa kesällä 2004. Se vahvistaisi seuraajan vuodesta 2005 eteenpäin, kun oikeusasiamiehen uusi kausi varsinaisesti alkaa. EU-maiden kansalaiset voivat kannella oikeusasiamiehelle mm. epäkohdista unionin toimielinten ja laitosten toiminnassa.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.