Mainos

Kaksi Bosnian kroaattia tuomittiin pitkiin vankeusrangaistuksiin

Entisen Jugoslavian sotarikoksia käsittelevä YK:n tuomioistuin antoi tänään pitkät vankeusrangaistukset kahdelle Bosnian kroaattijohtajalle. Kroaattien Bosniaan julistaman valtion varapresidenttinä toiminut Dario Kordic sai 25 vuoden tuomion ja sotilaskomentaja Mario Cerkez 15 vuoden tuomion.

Kordic, 40, tuomittiin osallisuudesta Bosnian muslimien joukkomurhiin ja pidätyksiin Bosnian sodan aikana 1991-95. Tuomion mukaan hän suunnitteli ja organisoi toimia, joilla muslimeja häädettiin alueelta, jonka kroaatit halusivat liittää osaksi perustamaansa valtiota. Kordic on poliittisesti merkittävin henkilö, jonka kansainvälinen sotarikostuomioistuin on tähän mennessä tuominnut.

Ennakkotapauksen makua

-Se, ettette poliitikkona osallistunut suoranaisesti rikosten tekemiseen, ei merkitse mitään; teitte oman osanne yhtä lailla kuin ne, jotka painoivat liipaisinta, totesi tuomari Richard May tänään julistaessaan tuomiota Kordicille. Kordicin tuomiota onkin pidetty ennakkotapauksena siitä, että sotarikoksista voidaan tuomiota myös poliittisen vastuun perusteella.

Cerkez, 41, tuomittiin iskuista muslimikyliin vuosina 1993-94. Syyttäjä oli vaatinut miehille elinkautista vankeusrangaistusta. Kordic ja Cerkez antautuivat sotarikostuomioistuimelle vuonna 1997. Heidän oikeudenkäyntinsä alkoi keväällä 1999. Kaiken kaikkiaan YK:n sotarikostuomioistuin on tähän mennessä tuominnut 98 ihmistä. Edelleen etsintäkuulutettujen joukossa on muiden muassa Jugoslavian entinen presidentti Slobodan Milosevic, serbijohtaja Radovan Karadic sekä sotilaskomentaja Ratko Mladic.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.