Mainos

Kakkosasunnon verohelpotus nostaa vuokria

Asiantuntijoiden mukaan ensi vuoden budjettiin sisällytetyn verohelpotuksen seurauksista kärsivät opiskelijat ja muut pienituloiset, joilla ei ole varaa omistusasuntoon.

Kakkosasunnon verohelpotuksen uskotaan nostavan pienten asuntojen vuokria. Eniten nousupaineita on Helsingin keskustassa ja sen läheisyydessä sijaitsevien yksiöiden ja kaksioiden vuokrissa.

Asiantuntijat arvioivat vuokrien nousevan enimmillään muutamia prosentteja. Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja Aki Kangasharju, Suomen Akatemian tutkija Seppo Laakso ja Jyväskylän yliopiston kansantaloustieteen professori Hannu Tervo arvioivat, että korotukset pienten asuntojen kuukausivuokrissa ovat muutamia kymmeniä euroja.

Myös kehittämispäällikkö Ilkka Lehtinen Tilastokeskuksesta uskoo vuokrien nousevan, mutta ei halua arvioida nousun suuruutta. Vuokrien odotetaan nousevan myös muissa kasvukeskuksissa, mutta selvästi vähemmän kuin pääkaupunkiseudulla.

- Pääkaupunkiseudun ulkopuolella korotuspaineita kohdistuu etenkin korkeakoulupaikkakuntien vuokriin, tutkija Laakso arvioi.

Valtioneuvosto esittää talousarvioehdotuksessaan uutta verohelpotusta työntekijöille, jotka joutuvat työpaikkansa sijainnin vuoksi vuokraamaan asunnon työskentelypaikkakunnallaan. Vähennystä saisi enintään 250 euroa työssäkäyntikuukautta kohti eli vuodessa enimmillään 3000 euroa.

Vähennyksen arvioidaan koskevan noin 20 000-25 000 työntekijää.

Opiskelijat kärsivät uudistuksesta

Kangasharjun mukaan vuokrien nousu riippuu lopulta suhdanteista. Jos talouskasvu taittuu, vuokratkaan eivät nouse niin paljon.

- Toisaalta, jos talouskasvu jatkuu nykyisellään, verohelpotus kuumentaa vuokra-asuntomarkkinoita entisestään, VTT:n Kangasharju arvioi.

Suomen Akatemian tutkija Seppo Laakso uskoo kuitenkin, että vuokrankorotuspaineet kohdistuvat vain suhteellisen pienelle alueelle ja pieniin asuntoihin. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella muutokset voivat jäädä pieniksi tai olemattomiksi.

Yhtä mieltä asiantuntijat ovat siitä, että uudistuksesta kärsivät eniten opiskelijat ja muut pienituloiset, joilla ei ole varaa ostaa omaa asuntoa.

- He saavat tähän hieman kompensaatiota asumistuesta, mutta varsinkin pääkaupunkiseudulla tukien vuokrakatot ylittyvät helposti, Kangasharju sanoo.

Maakuntiin asukkaita, muttei töitä

Kansantaloustieteen professori Hannu Tervon mukaan kakkosasunnon verohelpotuksella on sekä hyviä että huonoja vaikutuksia aluekehitykseen.

Toisaalta hanke helpottaa pitämään koko Suomen asuttuna, koska vähennys pienentää paineita siihen, että koko perheen pitäisi muuttaa jommankumman vanhemman työn perässä pääkaupunkiseudulle tai muuhun kasvukeskukseen.

Kolikon toinen puoli on kuitenkin se, että uudistus ei edistä työpaikkojen syntymistä kasvukeskusten ulkopuolelle.

Kangasharjun mukaan uudistus on kuitenkin kokonaisuudessaan hyvä, vaikka sillä onkin kääntöpuolensa.

- Vaikka hinnannousua on odotettavissa, on silti hyvää politiikkaa tukea liikkuvuutta. Mitä paremmin työmarkkinat toimivat, sitä paremmin talous kasvaa ja sitä parempi meidän kaikkien hyvinvointimme on, Kangasharju summaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.