Kaj Franck -palkinto matalalattiaratikan suunnittelijalle

Kaj Franck -muotoilupalkinnon on saanut muotoilija, taiteilijaprofessori Hannu Kähönen. Kähönen on monipuolinen muotoilualan tuntija, jonka skaala muotoilijana ulottuu avaimista laivojen ja matalalattiaraitiovaunujen suunnitteluun. -Minulla on sama periaate kuin Kaj Franckilla, joka oli aikoinaan opettajani: muotoilun tulee kestää, Kähönen sanoo. Monet Kähösen iäkkäämmät tuotteet ovatkin tuotannossa edelleen.

Palkintolautakunnan mukaan Kähösen tuotannossa näkyy kauniisti teollinen estetiikka. Kantavina ajatuksina nousevat esiin materiaalin tuntemus, tuotteiden käytettävyys, saavutettavuus ja niiden kierrätysmahdollisuus. Yli 30-vuotisen yrittäjätoimintansa kautta Kähönen on perehtynyt laajalti muotoilua käyttävän liiketalouden tarpeisiin.

Kestävä muotoilu on päivän teema

-Muotoilu ei ole enää pelkästään uusien tuotteiden luomista ja kehittelyä. Tänään on huomioitava ennen kaikkea kestävä muotoilu: ympäristöseikat ja esimerkiksi ikääntyvän väestön muuttuvat tarpeet, Kähönen sanoo.

Hannu Kähönen on suunnitellut myös Helsingin kaupunkikuvaan pian ilmestyvät uudet jäteastiat.

Kähönen on suunnitellut paljon tuotteita, joihin me kaikki törmäämme, viimeisimpinä Helsingin kaupungin jäteastioiden prototyypit. -Roskisten koko on pitänyt tuplata mäyräkoira- ja pizzalaatikoiden takia. Kestävyyttä on pitänyt lisätä tekemällä ne paksummasta teräksestä. Uudesta mallista myös pullonkerääjät saavat pullonsa kätevämmin, eivätkä he sitten ehkä enää jätä roskiksia auki repsottamaan, Kähönen selvittää työnsä arkisia puolia. -Helsingin virkamiehet miettivät vielä, saako roskiksiin laittaa tupakantumppauskolot, sillä kaupunki ei halua kannustaa tupakointiin.

Helsingin kaupungin matalalattiaraitiovaunut ovat Kähösen mielestä ehkä vaativin ja teknisesti vaikein hanke, jossa hän on ollut mukana, myös siksi että raitiovaunut ovat tärkeä osa helsinkiläistä identiteettiä. Saksalainen konsepti ei suoraan sopinut Suomeen, vaan lainsäädäntö, sääolot ja kulttuurierot edellyttivät muutoksia. -Se oli luovuutta niin rajoitetuissa oloissa kuin voi olla. Oli pakko ajatella, että pääasia on, että isot linjat toimivat, Kähönen muistelee.

Osaamista häviää maasta koko ajan

-Hyvä muotoilu on nosteessa, mutta samalla tuotantoa ulkoistetaan ja osaamista häviää maasta. Se tekee haasteelliseksi sen, miten tehdä kansainvälisestikin hyvää jälkeä luonnonvaroista, Kähönen pohtii. -Muotoilu ei ole enää pelkästään uusien tuotteiden luomista ja kehittelyä. Sitä pitäisi tarkastella kilpailutekijänä laajemmassa yhteydessä kuin suhteessa vanhoihin käytäntöihin, sovelluksiin ja keksintöihin.Aidot materiaalit, ekologiset ratkaisut sekä palvelumuotoilu tulevat olemaan tärkeitä haasteita muotoilussa, uskoo Kähönen.

Arvostetuimpaan muotoilupalkintoomme kuuluu 10 000 euron rahapalkinto, Tapio Junnon suunnittelema mitali ja näyttely Design Forumissa Helsingissä. Palkinto jaettiin ensi kerran vuonna 1992, silloin professori Oiva Toikalle. Viime vuonna palkinnon sai professori, sisustusarkkitehti Eero Aarnio.

Lue myös:

    Uusimmat