Mainos

Kaivovesien laatu parantunut

Suomen kaivovesien laatu on parantunut, mutta vesi on silti edelleen yleisesti hapanta ja humuspitoista.

Paikoin vesi sisältää maaperästä lähtöisin olevia haitta-aineita suosituksia tai vaatimuksia enemmän, näin etenkin porakaivoissa. Suomen kaivojen vesi on tuoreen Geologian tutkimuskeskuksen raportin mukaan hyvälaatuista. Mutta ongelmiakin on.

- Meidän kaivovedet ovat verrattain happamia edelleenkin vaikka tämä suuri happamoitumisen vaihe on jo sivuutettu. Mutta kuitenkin ph-lukemat ovat niin alhaisia, että myöskin metalleja liukenee kaivoveteen ja ne aiheuttavat paikoin korroosiota, kertoo valtiongeokemisti Pentti Lahermo

Monet maaperästä veteen liukenevat aineet ovat ihmiselle liiallisina pitoisuuksina haitallisia. Niitä saattaa löytyä etenkin joistakin syvistä porakaivoista. Haitallisten pitoisuuksien määrät kaivovedessä riippuvat paljolti siitä, missä päin Suomea kaivo on.

Syöpää aiheuttavaa arseenia löytyi kolmesta prosentista porakaivoja laatuvaatimuksia enemmän ja radonia kuudesta prosentista.Veden nitraattipitoisuudet puolestaan ovat parissakymmenessä vuodessa vähentyneet selvästi.

(Kymmenen uutiset 15.01.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.