Mainos

Kaivovesi kannattaa tutkia säännöllisesti

Suuri osa kaivoveden käyttäjistä juo tietämättään huonolaatuista vettä. Suomen ympäristökeskuksen (Syke) mukaan terveydellisiä laatuongelmia on jopa 40 prosentissa kaivoista.

- Kehotammekin ihmisiä tutkituttamaan kaivovetensä kuuden vuoden välein perusteellisesti ja kolmen vuoden välein suppeammin, kertoi suunnitteluinsinööri Toivo Lapinlampi Sykestä.

Pienempi tutkimus maksaa alle sata euroa ja laajempi parisataa euroa. Tutkimukset ovat sikälikin tärkeitä, että läheskään kaikkia veden haittavaikutuksia ei pysty havaitsemaan tai maistamaan.

Uutta kaivoa harkittaessa on kiinnitettävä huomiota paikan valintaan. Jos ei ole käytettävissä erityistä taikavarpua, kannattaa ensin kysellä sukulaisilta ja naapureilta, josko näillä olisi aiheesta tietoa. Paikan lopullisessa valinnassa kannattaa kuitenkin kääntyä asiansa osaavien, esimerkiksi viranomaisten puoleen.

Myös ilmastonmuutos tuo omat ongelmansa kaivon paikan katsojille.

- Tilanne tässäkin suhteessa on muuttunut radikaalisti. Nyt meillä on pitkiä kuivia kesiä, jotka laskevat vedenpintoja ja kuivattavat kaivoja. Tämän takia kaivo kannattaakin rakentaa kuivana aikana, sanoi puolestaan hydrogeologi Tuomo Hatva.

Kaivo palvelee pitkään

Etukäteen tehtävien paikka- ja muiden tutkimusten hintahaarukaksi Toivo Lapinlampi arvioi 500-2000 euroa. Ennakkotutkimusten yhteydessä kannattaa Tuomo Hatvan mukaan myös katsastaa mahdollisen vanhan kaivon kunto. Eli kannattaisiko uuden rakentamisen sijasta kunnostaa vanha.

Oikean paikan löytyminen on tärkeää siksikin, että jo perinteisesti kaivojen käyttöikä on ollut pitkä.

Tällä hetkellä käytössä olevien kaivojen keski-ikä on Lapinlammen mukaan kolmenkymmen vuoden tietämillä, mutta nykytekniikalla niiden käyttöikä voidaan helposti nostaa jopa sataan vuoteen.

Perinteisen rengaskaivon hinta on 1500-3000 euroa, kun taas porakaivon kustannukset ovat 2000-5000 euroa.

Puolisen miljoonaa suomalaista käyttää päivittäin omasta kaivosta otettua vettä. Lisäksi miljoona loma-asukasta juo kaivovettä pitkäaikaisesti tai satunnaisesti. Suomessa on tällä haavaa arviolta 450 000 rengaskaivoa ja 160 000 porakaivoa. Vuosittain rakennetaan lisäksi 5000-10 000 talousvesikaivoa, joista puolet on porakaivoja.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja