Kaivosalaa uhkaa työvoimapula

Kivialan sukupolvenvaihdos unohtui Suomessa vuosiksi. Nyt esimerkiksi geologian opetusta yritetään palauttaa kouluihin.

Kaivosteollisuutta uhkaa työvoimapula. Kauppa- ja teollisuusministeriön arvion mukaan alalle syntyy lähivuosina 1000-1500 uutta työpaikkaa. Asiantuntijoiden mielestä kivialan sukupolvenvaihdos unohtui Suomessa vuosiksi. Nyt kivialan opetusta yritetään pitkän tauon jälkeen palauttaa myös kouluihin.

Malminetsintä on keskittynyt Suomessa suurille kansainvälisille yhtiöille, mutta alan harrastajien kivinäytteet ovat yhä kullanarvoisia. Niitä tulee kolmisentuhatta vuodessa.

Usko Suomen kaivannaisteollisuuteen lopahti välillä. Kun jälkikasvusta ei huolehdittu vuosiin, alalle on syntymässä nyt paha työvoimapula.

- Tämä on kaikille kohtalaisen uusia asia. Toimijoiden keskuudessa ja ministeriössä se on selvä asia. Nyt tarvitaan projektivetäjiä, prosessi-insinöörejä, kaivosinsinöörejä ja myös ihan työntekijöitä, porareita, lastaajia, sanoo kauppa- ja teollisuusministeriön kaivosylitarkastaja Krister Söderholm.

Suomen maaperää tutkitaan nyt kiivaammin kuin koskaan. Uutisia uusista kaivoksista luvataankin pian.

- Niitä tulee pikku hiljaa lähivuosina, yksi tai kaksi vuosittain. Merkittävimmät kaivokset avataan todennäköisesti noin 2006.

Kivialalla tapahtuu muutenkin. Geologian tutkimuskeskus aikoo palauttaa maaperätuntemuksen opetusohjelmiin ja tuottaa sitä varten kouluille modernin aineiston. Teollisuuden puolella taas suomalaisyrittäjä ryhtyy johtamaa lokakuussa alan eurooppalaista kattojärjestöä. Tärkein tehtävä on luoda luonnonkivelle pelisäännöt ja panna kaiken maailman keinokivet ja kopiot kuriin.

- Eri alueilta tulee kaikennäköistä kiveä, josta sitten rakennuttajan on vaikea saada selvyyttä ja muussa teollisuudessahan materiaalit on normitettu ja testataan, kertoo Eurorocin puheenjohtaja, teollisuusneuvos Reijo Vauhkonen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat