Mainos

Kaivosala hermostui veronkorotuksista – "Suomen maine meni"

Kaivosala on erittäin pettynyt sille kehysriihessä määrättyihin uusiin energiaveroihin. Kaivosteollisuuden mukaan asiasta ei edes neuvoteltu etukäteen. Poikkeuksellista on myös se, että korotukset kohdistuvat vain yhteen teollisuudenalaan.

Kaivannaisteollisuus laskee, että sähköveron kaksinkertaistuminen ja energiaveropalautuksista luopuminen maksavat alalle 25 miljoonaa euroa. Kaivosväki on erittäin ärtynyt päätöksistä.

- Koko teollisuudesta vain kaivokset valittiin silmätikuksi eikä meille ole kerrottu syytä siihen, tuskailee Kaivannaisteollisuuden toiminnanjohtajaPekka Suomela.

Tuuli kääntyi vuodessa

Kummalliseksi veronkorotukset tekee se, että tasan vuosi sitten hallitus päätti ohjelmasta, jolla kaivos- ja metalliteollisuudelle päätettiin turvata kilpailukykyinen energia. Nyt korotukset kohdistuvat yllättäen vain kaivoksiin.

- Muut teollisuudenalat jätettiin viime metreillä korotusten ulkopuolelle, Suomela ihmettelee.

Moni kaivosjohtaja sanoo suoraan, että hallitus maksattaa sähköverolla Talvivaaran synnit. Siis mahdolliset ympäristövahingot.

"Investoinnit pannaan jäihin"

Kylylahden kaivoksen uumenista louhittiin torstaina kuparia, kultaa ja sinkkiä normaaliin tapaan. Mutta töitä tehtiin sadatellen. Kehysriihessä yhtiölle mätkäistiin sähkölaskuun reipas korotus.

- Meidän firmassa se on puoli miljoonaa euroa lisäkustannuksia vuodessa, kertoo Altona Miningin liiketoiminnan kehitysjohtaja Jarmo Vesanto.

Kaivosyhtiöiden mukaan täysin puskista tulleet veronkorotukset lopettavat investoinnit Suomeen.

- Se vaikeuttaa olemassaolevien kaivosten toimintaa ja on vakava viesti niille, jotka suunnittelevat investointeja Suomeen, Suomela sanoo.

- Sähköveroihin menevä raha on poissa uusien projektien kehittämisestä ja investoinneista, Vesanto arvioi oman, australialaisomistuksessa olevan yhtiönsä tilannetta.

Yllätykset kalliita Suomelle

Kuukausi sitten Suomen maine kärsi sijoittajien silmissä jo vakavan kolauksen kansainvälisessä investointiaikeita mitanneessa raportissa. Nyt tuli vielä uusi mälli.

- Kaivosalan investoijat kavahtavat kaikkia ennakoimattomia muutoksia joihin ei pysty varautumaan, Suomela huomauttaa.

Pitkän uran kaivoksilla tehnyt Vesanto pohtii myös maineen menetystä.

- Suomea on pidetty vakaana maana. Tämä oli nyt päinvastainen esimerkki siitä.

Kaivannaisteollisuus pelkää, että ikävä uutinen on kiirinyt tärkeiden sijoittajien korviin Ruotsiin, Kanadaan ja Australiaan saakka.

Koskee pieniä ja suuria

Veronkorotukset uhkaavat eniten kaikenkokoisia uusia kaivoshankkeita. Suurimpia niistä ovat Hannukaisen kaivos Kolarissa ja Sakatti Sodankylässä.

- Tällä voi olla dramaattinen vaikutus myös pieniin kultakaivoshankkeisiin, Suomela pelkää.

Toiminnassa olevista kaivoksista veronkorotukset riipaisevat eniten isoja avolouhoksia. Sellainen on esimerkiksi Yaran Siilinjärven kaivos. Veron korotus tulee kalliiksi myös Talvivaaralle, joka on iso sähkönkäyttäjä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.