Mainos

Kairossa odotetaan kuumeisesti Mubarakin eroa - katso tunnelmaa suorana

Kairon Tahrir-aukiolla juhlitaan parhaillaan, kun presidentti Hosni Mubarakin odotetaan viimein väistyvän vallasta. Mubarakin on määrä kertoa aikeistaan myöhään illalla televisiossa.

Hallituksen edustajat pitivät hyvin todennäköisenä, että presidentti siirtää tehtävänsä varapresidentti Omar Suleimanille.

- Kansa on saanut hallinnon nujerrettua. Kansa ja armeija saattavat työnsä päätökseen, mielenosoittajat huutavat.

Tahrir-aukiolla on ainakin 200 000 ihmistä, joista monet protestoivat jo kolmatta viikkoa. Osa on viettänyt myös yönsä aukiolla.

- Olen täällä, koska en halua hukata tätä hetkeä, kun hän lähtee. Olen niin innoissani. Tämä on muutoksen hetki, sanoi 29-vuotias Alia Mossallam.

Aktivistit korostavat, ettei Mubarakin ero yksin riitä. Seuraavan hallinnon on oltava demokraattinen ja uudistusmielinen.

Muutosta vaativat varsinkin nuoret. Noin 60 prosenttia Egyptin väestöstä on alle 30-vuotiaita - työttömistä jopa 90 prosenttia on alle 30-vuotiaita.

Huomiseksi suunniteltu suurmielenosoitusta

Kenraalimajuri Hassan Roweny on luvannut protestoijille, että kaikkiin heidän vaatimuksiinsa suostutaan.

- Kansa haluaa hallinnon kaatuvan, hallinto on kaatunut, mielenosoittajat vastasivat Tahrir-aukiolla.

Toiset mielenosoittajat varoittivat puolestaan armeijaa muodostamasta uutta hallitusta. Myös oppositioliike Muslimiveljeskunta ilmoitti pelkäävänsä sotilasvallankaappausta.

Asevoimat on ilmeisesti painostanut Mubarakia eroamaan, koska huomiseksi on suunniteltu jälleen suurta mielenosoitusta kuolleiden muistoksi. Viime viikkojen mielenosoituksissa on saanut surmansa ainakin 300 ihmistä.

- On aivan selvää, että seuraamme historiallista tilannetta. Tämä on muutoksen hetki, joka tapahtuu Egyptin kansan tahdosta, Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoi illalla.

Protestoijat ovat uhanneet murtautua huomenna hallintorakennuksiin ja tv-torniin, ellei Mubarak eroa. Sotilaiden olisi vaikea estää heitä ampumatta laukauksia.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.