Kaipaatko hellettä? Älä lähde Espanjaan, mene Lappiin

Sää on aivan poikkeuksellisen lämmin lähipäivinä Lapissa – jopa 30 astetta menee siellä mahdollisesti rikki

– Ainakin 28–29 asteeseen nuo maksimilämpötilat kohoaa. Ja siinä on pieni teoreettinen mahdollisuus, että lämpötila nousee 30 asteen yli tänään, huomenna tai lauantaina, kertoo MTV3:n meteorologi Markus Mäntykangas.

Mäntykankaan mukaan nyt mitatut lämpötilat Lapissa on vuodenaikaan nähden varsin poikkeuksellisia.

– Toukokuun ylin lämpötila on 31 astetta, joka on mitattu Lapinlahdella ja siitä on jo toistakymmentä vuotta. Eteläisessä Suomessa päästään joka 25. vuosi näin korkeisiin lukemiin, joten siitä voi päätellä kuinka poikkeuksellista se on Lapissa. Kyllä sitä tapahtuu hyvin, hyvin harvoin.

Helteille päästään nyt myös etelässä, mutta siellä pilvisyys laskee lukemia. Pohjois-Suomessa onkin nyt lähestulkoon lämpimintä koko Euroopassa.

– Ei kannata ainakaan mihinkään Ranskaan tai Espanjaan lähteä, siellä on puolta kylmempää kuin meillä. 30 asteen lukemia ei mitata Suomen Lapin lisäksi juuri muualla kuin Ukrainassa tai Kreikassa.

Lämpimimmän päivän Mäntykangas ennakoi koittavan huomenna. Tämän jälkeen huippulukemista hiivutaan.

– Mutta ei ilmamassa ole mitenkään siitä kylmenemässä, vaan sitten alkaa pilvisyys lisääntyä Lapissakin ja sade ja ukkoskuurot ovat todennäköisempiä tuossa viikonloppuna. Se alkaa laskea maksimilämpötiloja.

Katso lähipäivien alueelliset ennusteet:

Lue myös:

    Uusimmat