Kainuulaiset manaavat Talvivaaran päästötuloksia – "Pakkoon ei pääse"

Talvivaaran alapuolisten vesien käyttöön uinti-, peseytymis- tai löylyvetenä ei ole tulossa uusia rajoituksia. Myös kalaa voi viranomaisten mukaan syödä kuten ennenkin eivätkä terveysriskit ole kasvaneet.

Ranta-asukkaat kuitenkin epäilivät vahvasti näitä viranomaistuloksia Vuokatissa torstaina järjestetyssä tilaisuudessa. Kainuulaisten kasvoilta paistoi uupumus ja väsymys koko asiaan. Moni sanoo ettei tiedä enää ketä uskoa.

- Aika turhauttavaa, ympäripyöreitä vastauksia, huokaili Laura Väisänen.

- Luotatteko viranomaisiin?

- En.

Aviomies Risto Väisänen oli hieman luottavaisempi.

- Mielestäni hyvä, että vettä voi käyttää huoletta. Otamme saunaveden Jormasjärvestä ja uskallan syödä kalaa kuten tähänkin asti.

Raija Korhonen ei aikonut syödä enää saman järven kalaa.

- Eikä käytetä vettäkään. Aika näyttää, mutta eivät nämä tilaisuudet ole koskaan antanu mittään uutta toivoa, Korhonen sanoi poistuessaan hiljaisella äänellä.

 "Pakko ellee, pakkoon ei pääse"

Reino Heikkinen epäili tutkimustuloksia ja harmitteli ettei ruohonjuuritasolla ole muuta mahdollisuutta kuin uskoa siihen mitä kerrotaan.

- Pakkohan meijän ranta-asukkaiden on sen kanssa ellee.

- Eipä me päästä pakoonkaan. Meilläkin on kaikki vähäinen ommaisuus siinä saman järven rannalla missä asutaan. Siinä pitäisi lastenlapsetkin uittaa, manaili Juhani Mantsinen.

Kaikki merkit viittaavat siihen, että kaivoksen lähialueella nykyinen tilanne jatkuu vielä pitkään. Se on henkisesti raskasta ja sen myöntävät viranomaisetkin.

Kalastajat hämmästelevät tuloksia

Kaivoksen eteläpuolella Laakajärvellä toimiva sonkajärveläinen ammattikalastaja ihmetteli Vuokatin tilaisuudessa miksi omat havainnot ja viranomaisten mittaustulokset ovat niin kovin erilaisia.

- En ymmärrä. Pyysin ely-keskuksen tarkastajat Laakajärvelle tutustumaan tilanteeseen ja kertomaan minulle miksi en saa enää kalaa.

Hänen mukaansa esimerkiksi kuhasaalit ovat romahtaneet.

- Mitenkä tämän nyt nätisti sanoisi, että täällä viranomaiset valkopessee suurella joukkueella Talvivaaraa, kalastaja Raimo Tervonen hämmästeli.

Käyttörajoituksia ei pureta

Viranomaisten viesti ranta-asukkaille oli, että vedenkäyttöön ei tarvita uusia rajoituksia mutta vanhat suositukset pidetään voimassa. Välitöntä terveysriskiä järvi- ja jokivesistä ei ole löydetty.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Jormasjärven ja Laakajärven sekä niiden alapuolisia vesiä voidaan käyttää normaalisti uima-,peseytymis- ja löylyvetenä. Sen sijaan Salmisessa, Kalliojärvessä ja Kivijärvessä aikaisemmin annetut käyttöä rajoittavat suositukset on syytä pitää voimassa.

Salmisen, Kalliojärven ja Kivijärven tila ei näytä parantuneen uimisen ja peseytymisen kannalta, ja suuret mangaanipitoisuudet rajoittavat löylyvesikäyttöä.

- Käyttörajoituksia ei ole kuitenkaan syytä laajentaa uusille järville, arvioi THL:n tutkimusprofessori Hannu Komulainen Vuokatin tilaisuudessa.

Löylyvettä tutkitaan

Komulainen korosti, että kysymys on ympäristön pilaantumisesta, ei terveysriskeistä.

- Päästöistä on syntynyt kuitenkin vakava viihtyvyyshaitta. Se voi olla ranta-asukkaille hyvin stressaavaa, Komulainen muistutti.

Löylyveden mahdollisesti sisältämien metallien vaikutuksesta hengitysilmaan ei ole olemassa kunnon tutkimustuloksia. Komulaisen mukaan sellainen tutkimus on nyt kuitenkin käynnissä yhdessä Ilmatieteenlaitoksen kanssa.

- Erityisesti mangaanin vaikutusta löylyvedessä halutaan selvittää.

Päästörajoissa pysyminen ratkaisee

Viranomaisilta ei tullut selkeää vastausta kysymykseen mitä pitäisi tapahtua, että tilanne kaivoksen alapuolisissa vesistöissä huonontuisi olennaisesti.

- Jos päästöt kasvavat mennään tietenkin huonompaan suuntaan. Kysymys on päästökuorman suuruudesta, tulkitsi ylitarkastaja Kimmo Virtanen Kainuun ely-keskuksesta.

- Tarkoittaako se, että tilanteen huonontuminen vaatii uuden vuodon?

- En sano, että siihen tarvitaan uusi vuoto. Olennaista on pysytäänkö päästörajoissa ja minkälaisia rajoja asetetaan. Nythän niitä on kiristetty Virtanen muotoili.

Miljoonia kuutioita varastoissa

Talvivaaran kaivosalueella oli ely-keskuksen mukaan huhtikuun lopussa varastoituna ylimääräisiä vesiä noin 7,5 miljoonaa kuutiometriä sisältäen kipsisakka-altaiden vedet.

Talvivaaran ympäristöpäällikkö Veli-Matti Hilla kertoi Vuokatissa, että vesiä olisi 6,5 miljoonaa kuutiota. Niistä puolet on varastoitu kaivoksen louhokseen.

Lue myös:

    Uusimmat